Stop palmovej hystérii: Kvôli jedlu sa pralesy nevyklčujú

, MF DNES Foto: SITA/AP

Na celom svete sa za tento a minulý rok spotrebovalo 64,6 milióna ton palmového oleja. Plienenie indonézskych pralesov prinútilo spotrebiteľov po celom svete k hromadnému bojkotovaniu potravín, ktoré palmový olej obsahujú. To je ale len kvapka v mori, spotreba oleja rastie údajne hlavne kvôli biopalivám. S tým ale slovenskí producenti biopalív nesúhlasia.

Už niekoľko potravinárskych firiem bolo nútených vypustiť zo svojich receptúr palmový olej. Zákazníkom vadí masívne vyklčovanie dažďových pralesov v Indonézii a vysádzanie palmových hájov na ich mieste. V skutočnosti však využívanie palmového oleja na výrobu margarínov, cukrárenských výrobkov alebo na fritovanie rastie len mierne. Za zvýšeným dopytom stojí predovšetkým jeho vyššie využitie pri výrobe bionafty. Podľa štatistík sa v sezóne 2015/16 spotrebovalo na celom svete 64,6 milióna ton palmového oleja. Pred desiatimi rokmi to bolo len o niečo málo viac ako polovica. Na aký účel sa tento olej využíva, nie je vôbec jednoduché zistiť. Jedna z posledných štúdií na túto tému je z pera Medzinárodného inštitútu pre udržateľný rozvoj (IISD) so sídlom v Kanade, je z roku 2013. Podľa nej vzrástla spotreba palmového oleja v Európe medzi rokmi 2006 až 2012 na výrobu biopalív o neuveriteľných 365 percent. Na výrobu elektriny a tepla sa palmového oleja spotrebovalo o 40 percent viac, zatiaľ čo u kozmetiky a potravinárstva zaznamenali vedci nárast iba šesť percent. Dôvodom je predovšetkým štátna pomoc pre bionaftu a jej povinné primiešavanie do palív. Za väčšinu nárastu môžu krajiny ako Holandsko, Belgicko, Španielsko či Maďarsko.

Európa od využívania takzvaných biopalív prvej generácie, teda takých, na ktorých výrobu sa využívajú potravinárske plodiny, pomaly upúšťa. Európsky parlament vlani schválil zníženie podielu biopalív prvej generácie v doprave pre rok 2020 z pôvodných desiatich na sedem percent. Aj napriek tomu sú skeptici presvedčení, že spracovanie palmového oleja do nafty aj ďalej porastie. V uplynulých rokoch vznikli na kontinente obrovské spracovateľské kapacity, ktoré dnes nejdú ani na pol plynu. Investori preto budú tlačiť na vlády, aby im podporu zachovali čo najdlhšie.

Podľa britského denníka Guardian orgány Európskej komisie niekoľko mesiacov tajili výsledky štúdie, ktorá preukazovala trikrát vyššie emisie u bionafty z palmového oleja ako u konvenčnej nafty.

Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) vyhlasuje, že palmový olej nie je na výrobu bionafty zaujímavou surovinou. Hlavným dôvodom je teplota tuhnutia oleja, ktorý stuhne už pri 15° C a je ťažké ho spracovať.

Slovenskí producenti biopalív preto tvrdia, že najviac palmového oleja sa využíva v potravinárskom priemysle, v kozmetike a v energetike do vykurovacích telies, svoje tvrdenie doplňujú o konkrétne čísla. Slovenský výrobca bionafty Meroco doviezol za minulý rok 2015 na Slovensko z tretích krajín tisíc ton palmového oleja na doplnenie surovinového mixu. Pri vyrobenom objeme bionafty 106 171 ton predstavuje podiel palmového oleja 0,92 %. Tento rok plánuje doviezť z tretích krajín na Slovensko rovnako tisíc ton palmového oleja.

Spriaznený závod, jediný na výrobu bionafty v Maďarsku, Rossi Biofuel, v roku 2013 nakúpil 7 210 ton palmového oleja. V 2014 nedoviezli žiaden palmový olej. V 2015 to bolo 1000 ton a v roku 2016 je plánovaný objem 2000 ton. Preto o žiadnom náraste spotreby tejto komodity nemôže byť reč.

„Podobné vyjadrenia zástupcov potravinárskeho priemyslu na adresu biopalivárov považujeme za účelovú manipuláciu verejnej mienky a snahu odvrátiť pozornosť od vlastného podielu na procesoch, ktoré priamo súvisia s klimatickými zmenami,“ hovorí člen združenia ZVVB Peter Kostík a zdôrazňuje, že výrobu biopalív slovenskí výrobcovia nepoberajú žiadne štátne dotácie, ani eurofondy.

Bioetanol a bionafta, ktoré dnes bežne tankujeme primiešané v palive, spĺňajú podľa ZVVB prísne kritériá trvalej udržateľnosti, medzi ktoré patria aj podmienky úspory CO2 v porovnaní s klasickým benzínom či naftou. V súčasnosti je úspora obnoviteľného paliva minimálne 35 %, na Slovensku dosahujeme úsporu emisií až 60 % pri bioetanole a 55 % pri bionafte.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy