Hypotéky sú na historicky najnižších úrokoch: Pozor na jarnú refinančnú eufóriu

, OVB Foto: SITA/AP;TASR/František Iván

Priemerné úrokové sadzby poskytnutých úverov na bývanie vo februári opäť klesli na historické minimum 2,26 %, v januári to bolo 2,36 %. V kategórii účelových úverov na bývanie, ktoré tvoria väčšinu novoposkytnutých úverov, je priemerná sadzba len 2,11 %. Ponuky bánk v aktuálnej jarnej kampani sú pritom ešte výrazne nižšie – pohybujú sa okolo 1,5 %, pričom niektoré ponuky už pomaly atakujú jednopercentnú hranicu.

„Súčasná klíma nízkych úrokových sadzieb môže budiť dojem, že bývanie si dnes môžeme kúpiť najlacnejšie. Súčasný trh s nehnuteľnosťami však treba vidieť komplexnejšie, úrok je len jedným z rozhodovacích kritérií,“  hovorí Mgr. Marta Kľocová, MBA, riaditeľka odboru produktmanažmentu OVB Allfinanz Slovensko. Banky na Slovensku poskytli vo februári nové úvery na bývanie v objeme 383,66 mil. eur .

„Najväčší dopyt po úveroch identifikujeme v skupine mladých klientov, ktorý si zakladajú rodiny. Priemerný vek žiadateľov o úver na bývanie je podľa našich údajov 34,7 roka. Sú to mladí, pracujúci klienti, pre ktorých je, okrem iného, dôležitým kritériom pri výbere nehnuteľnosti aj infraštruktúra, dopravná dostupnosť, a pestrosť služieb. Je teda prirodzené, že klienti, ktorí si kupujú svoje prvé bývanie sa rozhodujú prevažne podľa ceny a preferujú skôr byty ako domy,“ objasňuje aktuálne preferencie ľudí pri úveroch na bývanie Marta Kľocová.

Marketingová komunikácia bánk v jarných kampaniach stavila hlavne na prezentáciu výšky úroku. „Prístup „Čím nižší – tým lepší“ však v tomto prípade nemusí platiť. Ľuďom  odporúčam, aby sa pred rozhodnutím meniť banku výlučne kvôli lepšiemu úroku spojili s odborníkom na financie, ktorému dôverujú. Je dôležité pomenovať, čo presne sa za atraktívnym úrokom skrýva. A tiež vyhodnotiť, aké poplatky so sebou refinancovanie pôvodnej hypotéky prinesie. Myslím si, že eufóriu týkajúcu sa „najvýhodnejšieho refinancovania v histórii“ je potrebné brať s rezervou, pretože meniť banku nie je univerzálnym riešením pre každého človeka,“ vysvetľuje Kľocová.

Úver na bývanie je dlhodobý finančný záväzok, ktorý je potrebné v tomto kontexte aj vnímať. „Zjednodušene je možné povedať, že veľkú časť svojho produktívneho života má človek povinnosť banke za požičané peniaze platiť. Žiadna ekonomická teória nevie s istotou predpovedať, ako sa bude trh s nehnuteľnosťami a trh úrokových sadzieb vyvíjať v najbližších rokoch, desaťročiach. Rovnako tak nikto z nás nevie, koľko bude počas svojho pracovného života zarábať. Pomer, ktorý dnes tvorí hypotekárna splátka na mesačnom príjme sa môže v priebehu života zásadne meniť. A práve táto neistota pri výške budúcej splátky hypotéky  by mala podnietiť  ľudí k tvorbe úspor. To znamená, získanú úsporu na splátke pri refinancovaní treba veľmi zodpovedne odkladať a tvoriť strednodobú rezervu. Osobne si myslím, že vizitkou kvalitnej práce finančných sprostredkovateľov je vyvážené produktové portfólio klienta, kde sa hlavná priorita kladie na zabezpečenia klienta a tvorbu aktív a k dlhom sa pristupuje vždy veľmi obozretne,“ uzatvára Marta Kľocová.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy