Bezprecedentný únik dokumentov: Politici skrývajú v daňových rajoch miliardy

, BBC;ČTK;Guardian;aktuálne Foto: SITA/AP

Desiatky prominentných politikov a biznismenov z radu svetových krajín ukrývajú svoje bohatstvo v daňových rajoch, aby predišli jeho zdaneniu úradmi svojich vlastných štátov.

Bezprecedentný únik dokumentov odhaľuje, že spoločnosti spojené s bezprostredným okolím ruského prezidenta Vladimira Putina majú na svojich zahraničných účtoch asi dve miliardy dolárov. Britský denník The Guardian sa opiera ju o rad dokumentov, ktoré sa mu podarilo získať.  Aj keď sa prezidentovo meno neobjavuje v žiadnom z dokumentov, ktoré sa novinárom podarilo získať, materiály údajne dokazujú, že jeho priatelia zarobili milióny z obchodov, ktoré nemohli byť realizované bez Putinovej záštity. Dokumenty podľa Guardianu naznačujú, že Putinova rodina z týchto peňazí ťažila.

Materiály, z ktorých Guardian čerpá, sú súčasťou úniku miliónov dokumentov z databázy Mossack Fonseca, štvrtej najväčšej offshore advokátskej kancelárie na svete. Podľa denníka je to ukážka toho, ako bohatí a mocní dokážu využívať tajné offshore účty v daňových rajoch. Offshore trasa, sa podľa Guardianu začína v Paname, pokračuje cez Rusko, Švajčiarsko a Cyprus.

V Putinovom prípade dokumenty ukazujú hlavne na violončelistu Sergeja Roldugina, ktorý patrí medzi najlepších priateľov prezidenta. Roldugin oficiálne zarába stovky miliónov dolárov, podľa dokumentov panamskej spoločnosti je však iba nastrčenou figúrkou "chrániacou identitu a súkromie skutočného vlastníka ziskovej firmy".

Vladimir Putin však nie je zďaleka jediným politikom, ktorý v kauze "Panama Papers" figuruje. V dokumentoch je údajne aj zhruba desiatka národných lídrov vrátane ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Z dokumentov údajne vyplýva, že Porošenko ukrýva svoj majetok a chystá predaj svojho podielu v čokoládovni Roshen, hoci tvrdí, že žiadnu podnikateľskú aktivitu nevyvíja.

Ďalej tu nájdeme členov čínskeho politbyra. Ide v nich vraj aj o offshoreové spoločnosti s väzbami na rodinu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ale v offshorových firmách má svoj majetok aj napríklad súčasný argentínsky prezident, bývalý gruzínsky premiér či bývalí premiéri Jordánska, Kataru a Iraku. Podľa BBC Panama Papers ukazujú tiež na pakistanského premiéra Šarífa či premiéra Islandu Gunnlaugssona. Medzi odhalenými nájdeme aj otca dnešného britského premiéra alebo bratanca sýrskeho vládcu Assada, ale aj osobného tajomníka marockého kráľa.

Dokumenty podľa BBC dokladajú, ako v Paname sídliaca poradenská firma Mossack Fonseca pomáhala svojim klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť platbe daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.  Za firmou stojí panamský právnik a príležitostný románopisec Ramón Fonseca a Jürgen Mossack, mimochodom syn vysokého predstaviteľa jednotiek SS. "Vytvorili sme monštrum," povedal pred časom Fonseca podľa investigatívneho združenia OCCRP v televíznom rozhovore, keď spomínal na začiatky firmy v osemdesiatych rokoch, kedy svoju malú kanceláriu spojil s podobne malou firmou Jürgena Mossacka.

Niekoľko miliónov uniknutých dokumentov označovaných ako "Panama Papers" pochádza z interných záznamov firmy, tie najaktuálnejšie majú minuloročný dátum. Vedenie firmy dlhodobo obvinenia z akýchkoľvek podobných aktivít odmieta. Firma zakladanie offshoreových spoločností nepopiera, podľa jej podielnikov však neslúži na nelegálnym činnostiam ako daňové úniky, pranie špinavých peňazí či obchod so zbraňami."Deväťdesiat päť percent našej práce zhodou okolností spočíva v predaji nástrojov, ktoré umožňujú vyhnúť sa plateniu daní," povedal podľa jedného zo záznamov zverejnených britským denníkom nemenovaný podielnik spoločnosti. Podľa riaditeľa spoločnosti Ramona Fonseca je únik dokumentov medzinárodnou kampaňou proti súkromiu.

Konzorcium médií a investigatívnych novinárov získalo 11,5 milióna záznamov o finančných operáciách 128 aktívnych politikov, radu celebrít či futbalových hviezd alebo tiež drogovej mafie. Materiály získal z anonymného zdroja nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý ich zdieľal s Medzinárodným združením investigatívnych novinárov a s viac ako stovkou médií v 78 krajinách. Podľa britského denníka The Guardian ide o únik väčšieho množstva dokumentov, ako v roku 2010 zverejnil portál Wikileaks či pred tromi rokmi spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Novinári ich analyzovali a overovali viac ako rok. Podľa šéfa Medzinárodného združenia investigatívnych novinárov sa podarilo spísať každodenné činnosti Mossacka Fonseca počas celých takmer 40 rokov fungovgania jeho společnosti. „Podľa mňa bude tento únik vôbec najväčšou ranou, akú kedy offsheorový svet dostal, a to kvôli rozsahu dokumentov,“ cituje Geralda Ryrea BBC.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy