Zamestnanci dostanú listy o odvodoch ich zamestnávateľov

Sociálna poisťovňa týmto krokom podľa riaditeľky odboru poistného Andrey Zahoranovej reaguje na "množiace sa prípady čiernej práce".

Sociálna poisťovňa (SP) začne budúci týždeň posielať listy približne 270 tisíc zamestnancom, ktorým ich zamestnávateľ platil v minulom roku sociálne odvody z minimálnej mzdy, resp. z nižšej sumy ako minimálnej mzdy. Minimálna mzda na Slovensku pritom vlani predstavovala 380 eur. Informovala o tom riaditeľka odboru poistného SP Andrea Zahoranová. „Chceme informovať zamestnancov o tom, aký vymeriavací základ vykazuje za nich zamestnávateľ,“ uviedla. Poisťovňa týmto krokom podľa nej reaguje na „množiace sa prípady čiernej práce“. Takéto listy dostanú nielen zamestnanci v riadnom pracovnom pomere, ale aj dohodári a ľudia pracujúci na kratší pracovný úväzok.

Poisťovňa podľa Zahoranovej veľmi často odhalí pri kontrolách prípady, že zamestnávateľ svojho zamestnanca do registra SP neprihlásil alebo za neho vykazoval nižší vymeriavací základ. „Nevykazoval za neho vymeriavací základ v sume jeho reálneho hrubého príjmu, ale nižšiu časť,“ povedala. Nižší vymeriavací základ pritom podľa nej znamená nižšie nemocenské dávky, nižšie dávky v nezamestnanosti, či nižšie budúce dôchodky.

„Takýto list bude postupne zaslaný každému zamestnancovi,“ povedala Zahoranová. Po prvej etape, počas ktorej listy o vymeriavacom základe dostanú zamestnanci zarábajúci minimálnu mzdu a sumu nižšiu ako minimálnu mzdu, tak budú nasledovať listy aj pre ostatných zamestnancov, teda aj tých, ktorých vykazovaný hrubý príjem je vyšší ako minimálna mzda. „V tomto liste budú informovaní za každý mesiac roka 2015 o tom, aký bol ich vymeriavací základ, aké bolo ich obdobie poistenia a aký počet dní v danom mesiaci boli poistení,“ informovala riaditeľka odboru poistného SP. Súčasťou listov budú podľa nej aj príklady výpočtu dávok sociálneho poistenia pri rôznej výške vymeriavacích základov.

Ak zamestnanec vďaka listu zistí, že jeho skutočný hrubý príjem je vyšší ako vymeriavací základ vykazovaný jeho zamestnávateľom do poisťovne, má sa obrátiť na pobočku SP. Tá na základe predložených dokladov začne konanie o správnej výške vymeriavacieho základu, resp. o období trvania poistenia. „Ak sa preukáže, že pre výpočet dávky (nemocenské, materské, ošetrovné, v nezamestnanosti, garančná, úrazová) mal byť použitý vyšší vymeriavací základ, zamestnancovi sa doplatia dávky prepočítané do správnej sumy,“ tvrdí Zahoranová. Podobne sa zamestnancovi upraví aj vymeriavací základ na výpočet dôchodku. „Ak bol dôchodok už priznaný, suma dôchodku sa spätne prepočíta s prihliadnutím na správny vymeriavací základ. Ak dôchodok ešte priznaný nebol, správny vymeriavací základ sa zohľadní na účely budúceho dôchodku,“ dodala Zahoranová.

Súvisiace články

Aktuálne správy