Nie sú to deti: Jeden vážny dôvod prečo ženy v tridsiatke opúšťajú svoje zamestnanie

, quartz Foto: thinkstock

Ženy si najčastejšie berú prestávku v budovaní svojej kariéry kvôli výchove detí. Preto ak im firma vyjde v ústrety a zjednoduší zladiť pracovný život s tým rodinným, je väčšia šanca, že na materskej nezostanú dlho.

Ale ak si manažéri myslia, že väčšia flexibilita dokáže vyriešiť najväčší problém, ako si udržať mladé zamestnankyne, sú na omyle! Vyplýva to zo štúdie ktorá oslovila zhruba 300 ľudí  vo velu 22 – 35 rokov po celom svete s otázkou, čo sú najvýznamnejšie faktory, ktoré ovplyvňujú zmenu zamestnania 5 – 10 rokov po skončení vysokej školy.

Hlavným dôvodom u žien je plat. Viac žien ako mužov uviedlo odpoveď, že si dokázali nájsť prácu inde, za vyšší plat. Uvidelo to 65 % oslovených žien, naopak tento prozaický dôvod uviedlo 56 % mužov. Založenie rodiny bol piaty najčastejšie uvedený dôvod pre ženy, opúšťajúce svoje pracovné miesta. Treba ale pripomenúť, že ženy všeobecne zarábajú menej ako muži, nech už je to v USA, alebo Veľkej Británii. Platové rozdiely nájdeme skoro všade vo svete.

Pre mužov bol hlavný dôvod pre zmenu zamestnania nedostatok vzdelávania a príležitostí. Plat sa dostal na druhé miesto. Rodina sa do prvej päťky ani nedostala.

Zo správy sa dajú vyčleniť dve zaujímavé zistenia. Zhrnul ich jeden z výskumníkov, Christie Hunter Arscott. „Po prvé, ženy citlivo vnímajú svoj plat. Po druhé, muži aj ženy opúšťajú svoje pracovné miesta z podobných dôvodov.“ A čo navrhuje zamestnávateľom, ktorí si chcú ženskú pracovnú silu dlhodobo udržať? Musia si vyvinúť stratégie na udržanie si talentovaných ľudí, ktoré ale nie sú špecifické pre jednotlivé pohlavia. Adresovať výzvy na pozadí flexibility a prispôsobiť tomu odmeňovaciu politiku. Spýtať sa žien, čo potrebujú, než robiť slepé rozhodnutia.

Zvažujete aj Vy zmenu pracovnej pozície? Pozrite si postup a vzor podania výpovede.

Súvisiace články

Aktuálne správy