Ekonomika EÚ by mohla rásť rýchlejšie, keby upravila fiškálne pravidlá

Hospodárstvo Európskej únie (EÚ) by mohlo rásť rýchlejšie, keby Brusel upravil svoje rozpočtové pravidlá a sústredil sa viac na výdavky namiesto na štrukturálne rozpočtové deficity. Vyplýva to z najnovšej štúdie bruselského inštitútu Bruegel, ktorú dnes zverejnila agentúra Bloomberg.
Utiahnutie výdavkov v nesprávnom bode ekonomického cyklu „môže byť jednou z príčin anemického zotavovania Európy, čo vyvoláva otázky o efektívnosti fiškálnych pravidiel EÚ“, uviedli autori štúdie – Gregory Claeys, Zsolt Darvas a Alvaro Leandro.
Podľa nich zavedenie týchto pravidiel do praxe brzdia zle namerané ukazovatele a nepresné prognózy, čo môže viesť k nesprávnym politickým odporúčaniam.
Zmena súčasného systému je tak podľa nich najlepší spôsob ako pomôcť ekonomike. Autori preto navrhujú, aby sa štáty sústredili na príjmy a odporúčajú prijať pravidlá, ktoré zablokujú zníženie daní, ak ho nebude sprevádzať aj zníženie výdavkov a podobným spôsobom sťažia neustále zvyšovanie výdavkov bez zvýšenia výberu z daní.
Na nový systém by mala dozerať nezávislá Európska fiškálna rada, ktorá by zvážila, či za mimoriadnych okolností povolí štátom väčšiu flexibilitu pri uplatňovaní rozpočtových pravidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy