PSS vlani poskytla na obnovu bytových domov 401 úverov

Priemerná výška jedného úveru Prvej stavebnej sporiteľne na obnovu bytového domu bola 136 tis. eur. Prepočítaná celková výška úverov spoločnosti na obnovu bytových domov na základe týchto údajov by tak mala dosiahnuť približne 54,5 mil. eur.

Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS) v minulom roku poskytla na obnovu bytových domov celkovo 401 úverov, pričom priemerná výška jedného úveru na tento účel bola 136 tis. eur. Prepočítaná celková výška úverov PSS na obnovu bytových domov na základe týchto údajov by tak mala dosiahnuť približne 54,5 mil. eur.

Ako v stredu informovala spoločnosť, z celkového objemu vlaňajších úverov predstavovali úvery právnickým osobám takmer 10 %. „Ide o úvery pre spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá, resp. iných správcov bytových domov, ktorí ich využívajú práve na realizáciu rekonštrukčných prác, od opravy strechy, cez zateplenie fasády až po výmenu rozvodov,“ uviedol vedúci odboru komunikácie PSS Radovan Slobodník.

Najväčší podiel z počtu úverov poskytnutých PSS vlani na obnovu bytových domov pripadol na košický región so sedemnástimi percentami. Nasleduje bratislavský región so štrnástimi percentami, banskobystrický a prešovský región s trinástimi percentami a nitriansky región s dvanástimi percentami. Trenčiansky región mal podľa tohto kritéria podiel jedenásť percent, popradský deväť, trnavský sedem a žilinský štyri percentá.

Pri porovnaní podľa priemernej výšky úverov na obnovu bytových domov bol na prvom mieste trnavský región s priemerným objemom úveru 210 tis. eur. V bratislavskom regióne bola priemerná výška týchto úverov 182 tis. eur, v košickom 139 tis. eur, v banskobystrickom 134 tis. eur, v nitrianskom 129 tis. eur, v žilinskom 118 tis. eur, v prešovskom 115 tis. eur, v popradskom 106 tis. eur a v trenčianskom 89 tis. eur.

Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. vznikla 16. novembra 1992 a ovláda takmer 90 % trhu stavebného sporenia. Slovenská sporiteľňa v nej vlastní 9,98 % akcií, rakúska Erste Group Bank má 25,02-percentný podiel. Nemecká firma Bausparkasse Schwäbisch Hall a rakúska Raiffeisen Bausparkassen Holding majú zhodne po 32,5 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy