Teroristi nemôžu zničiť európske ekonomiky, ale dokážu ich vážne poškodiť

, MarketWatch Foto: SITA/A;TASR/Michal SvítokP

Európa sa stále ešte nedokázala pozviechať z dôsledkov teroristického útoku v Paríž z novembra minulého roka a už sa v hlavnom meste Belgicka odohralo ďalšie kolo zverstiev, ktoré si vyžiadalo tri desiatky životov nevinných obetí. Teroristické útoky, ktoré boli kedysi v Európe nepredstaviteľné, sú dnes bohužiaľ na každodennom poriadku. Bruselský útok prinesie menšiu voľnosť pohybu a menej dôvery smerom k inštitúciám aj politikom.

Kontinent to ale vydrží. Národy, ktoré tvoria Európsku úniu sú bohaté a silné. Ich vojenské a policajné sily sú viac než schopné vysporiadať sa s hodenou rukavicou, Európa v minulom storočí prešla oveľa horšími traumami a z každej sa nakoniec pozviechala ako bezpečnejšia a ešte viac prosperujúca.

Ale netreba sa na skutočnosti zbytočne pozerať cez ružové okuliare, útoky môžu poškodiť európsku ekonomiku. Dokonca hneď v troch smeroch. Dnes je totiž nevyhnutné, aby sa voľný pohyb osôb cez hranice obmedzil. Viera v silu európskych politických inštitúcií bude ešte viac oslabená, a to sa prejaví aj na spoločnej mene. A do tretice bude podkopaná autorita politických vodcov, ktorí podcenili rozsah problému, alebo nedokázali dostatočne rýchlo prijať potrebné opatrenia. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzerá slabšie, než doteraz. A šanca, že Británia opustí EÚ, sa zvýšila. Nič sa nevyrovná ľudskému životu, ale ekonomické náklady tohto posledného útoku budú skutočne patriť k tým najvyšším.

Útoky na bruselskom letisku a v stanici metra v blízkosti Maelbeek, sídla EÚ, priniesli novú dimenziu pre hrozby, ktoré dnes visia nad kontinentom. Ako to bezpečnostné sily zažívajú v Izraeli, alebo inde vo svete, je neuveriteľne ťažké brániť akékoľvek mesto pred fanatickými samovražednými atentátnikmi, ktorí sa rozhodnú rozsievať smrť a skazu v tých najpreplnenejších priestoroch. V lietadlách sa robia pravidelné kontroly na zbrane, možno by sa obdobná prax mala zaviesť aj vo vlakovej doprave. Ale žiadne mesto nedokáže fungovať, ak by malo kontrolovať hromadnú dopravu, každý jeden autobus a metro, či niekto nemá pri sebe zbraň alebo výbušniny. Viedlo by to k úplnému kolapsu, ak by sa niečo také zaviedlo. Viac ako 200 letov bolo kôvli udalostiam na bruselskom letisku odklonených alebo zrušených, podľa Associated Press. To predstavuje ťažký ​d​opad na hospodársku činnosť. Od roku 2000 smezažili viac ako 61 000 teroristických útokov, čo má za následok globálne ekonomické náklady vo výške takmer 53 miliárd dolárov, vypočítal vlani Global Terrorism Index.

Bezprostredné dôsledky útokov sa dajú potlačiť pomerne rýchlo, rovnako ako tomu bolo vlani v Paríži. Francúzsko ešte môže byť formálne v stave núdze, ale život sa vrátil do normálu relatívne rýchlo a kára ekonomiky tiahne ďalej. To isté bude platiť o Belgicku. Hneď ako sa usadí prach a odstránia trosky, ľudia pôjdu späť do svojich kancelárií a tovární. Dlhodobé následky však budú vážnejšie.

Po prvé, voľný pohyb osôb cez hranice, jedno z vrcholných a najhodnotnejších úspechov Európskej únie, sa týmto ocitá vo väčšom nebezpečenstve, než kedykoľvek predtým. Po útokoch v Paríži a masívnej utečeneckej kríze, sa napriek Schengenskej dohode, podľa ktorej ľudia nemusia vyťahovať pasy pri prekročení hraníc, táto výsada na mnohých hraničných priechodoch vytráca. Môžeme len netrpezlivo očakávať, čo bude pokračovať. Situácia je natoľko vážna, že jednotlivé vlády môžu začať s pozastavovaním práva občanov EÚ žiť a pracovať kdekoľvek na celom kontinente.
Za najpozitívnejší výsledok Európskej únie považujú Slováci voľný pohyb osôb, tovarov a služieb v rámci EÚ. Vyplýva to z výsledkov kontinuálneho polročného prieskumu štandardný Eurobarometer, ktorý mapuje názory občanov Európskej únie na aktuálne sociálne a ekonomické otázky.

Prvotnou úlohou každej vlády je chrániť svojich občanov a udržať chod právneho štátu, a ak to nedokáže zabezpečiť, môže očakávať, že bude nahradená. Vlády preto budú robiť všetko, čo je potrebné, aby zakročili proti terorizmu. Ak to znamená zrušenie voľného pohybu osôb, tak k tomu s najväčšou pravdepodobnosťou aj pristúpia. Ato aj napriek tomu, že takýto krok bude mať obrovský a úplne negatívny vplyv na ekonomiku, pretože voľný pohyb osôb viedol k výraznému zvýšeniu obchodu a masívnemu nárastu produktivity. Francúzsky think tank Strategie vo februári odhadol, že návrat k hraničným kontrolám by stálo európske hospodárstvo 110 miliárd eur v podobe stratených trhov. Skutočná suma môže byť ďaleko vyššia, ak sa spoločnosti budú musieť viac sústrediť na domáci trh a nie na celokontinentálny.

Ďalej to bude pokles dôvery k inštitúciám EÚ, čo predstavuje ďalšiu fázu oslabenia. V prípade, že EÚ nedokáže ochrániť svoju vlastnú budovu, čo potom vlastne dokáže? Navyše je to v prípade spoločnej meny aj nešťastne načasované, EURUSD je na úrovni -0,2318 % a mena, ktorá sa skôr dusí, než aby rástla, potrebuje od EÚ viac energie. Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi ju nemôže zachrániť sám. Eurozóna potrebuje minimálne plniť funkciu bankovej únie, združovať dlhy a v rovnakom čase viesť spoločnú fiškálnu politiku. Skutočne by sme chceli odovzdať takúto moc subjektu, ktorý ani nedokáže zabrániť teroristickým útokom? Zdá sa to byť nepravdepodobné.
 

A na záver tu máme politický dosah, tiež obrovský. Nemôže byť pochýb o tom, že sa EÚ nepodarilo reagovať na hrozbu zodpovedajúcim spôsobom. Je to v priamom kontraste s udalosťami z 9. septembra v USA. Hoci sa reakcia prezidenta Georgea W. Busha môže zdať v spätnom pohľade prehnaná, čo malo aj veľký vplyv na americkú reputáciu, je nutné pripomenúť, že napriek týmto skutočnostiam už k žiadnym ďalším výrazným teroristickým útokom na pôde USA počas ďalších rokov nedošlo. Vláda sa hrozbou zaoberala, v Európe sa to nedeje.

Povzbudivá utečenecká politika Angely Merkelovej sa jej osobe už vypomstila a dostala ju do mnohých problémov. Teraz to bude ešte horšie. Ak chce kandidovať v nemeckých voľbách plánovaných na budúci rok, musí sa postaviť otázke otvorene. Britské referendum o členstve v EÚ bolo vypísané na jún ešte ďaleko predtým, než sa udiali útoky v Bruseli. To môže len posilniť argumenty tých, ktorí budú hlasovať za Brexit. Či už to bude právom alebo neprávom, oveľa viac ľudí bude mať pocit, že je na čase vytiahnuť padací most. GBPUSD je na úrovni -0,2322 % a čím sa bude viac blížiť leto, tým viac bude rásť tlak na britskú menu.

Európa už čelí celému radu problémov, od nefunkčnej meny, cez hrozbu deflácie, po masovú nezamestnanosť naprieč väčšinou periférie. Teroristické útoky spôsobia, že fixovanie týchto problémov bude oveľa ťažšie. Hoci sa páchateľov podarí chytiť a potrestať, Európa bude musieť žiť s hospodárskymi dôsledkami ešte poriadne dlho.

Súvisiace články

Aktuálne správy