Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka v januári vzrástol

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka v prvom mesiaci tohto roka vzrástol. Vyplýva to z predbežných údajov gréckej centrálnej banky, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Konkrétnejšie, schodok bežného účtu Grécka sa v januári 2016 zvýšil na 742,5 milióna eur z 281,3 milióna eur v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka 2015.
Podľa údajov banky sa schodok Grécka v obchode s tovarom v januári znížil na 1,14 miliardy eur z 1,40 miliardy eur pred rokom. Ale zároveň aj grécky prebytok bilancie služieb v sledovanom mesiaci klesol na 230,3 milióna eur zo 448 miliónov eur v januári 2015.
Podobne aj prebytok bilancie primárnych príjmov v prvom mesiaci roka citeľne klesol na 172,9 milióna eur zo 623,7 milióna eur v rovnakom období vlani, zatiaľ čo v prípade sekundárnych príjmov zaznamenalo Grécko v januári schodok vo výške 6,6 milióna eur, kým pred rokom vykázalo prebytok na úrovni 79,7 milióna eur.
Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejší ukazovateľ zahraničného obchodu, pretože zahŕňa nielen obchod s tovarom a službami, ale aj tok investícií medzi krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy