Výber daní z majetku je pre český štát najdrahší a eviduje veľké nedoplatky

Česko patrí ku krajinám, v ktorých je výnos z majetkových daní v porovnaní s ostatnými daňami veľmi nízky.

Česko patrí ku krajinám, v ktorých je výnos z majetkových daní v porovnaní s ostatnými daňami veľmi nízky. Napriek tomu má problémy s vysokými nedoplatkami. Tie len v roku 2014 dosahovali 3,4 miliardy Kč (125,76 milióna eur). Na získanie každých 25 korún z týchto daní musí štát vynaložiť jednu korunu. Výber ostatných daní je výrazne efektívnejší. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes s odvolaním sa na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).
P
odľa tohto dokumentu česká finančná správa v rokoch 2012 až 2014 spravovala majetkové dane bez zásadných pochybení. Napriek tomu má problémy s ich nedoplatkami, ktoré sa týkajú dane z nehnuteľných vecí, dane z nadobudnutia nehnuteľných vecí, dane z dedičstva a darovania.

V období 2012-14 vybrali finančné úrady v Česku dane z majetku vo výške 59 miliárd Kč. Len v roku 2014 z nich inkasovali 19,3 miliardy Kč, ale nedoplatky dosiahli 3,4 miliardy Kč. Čiernym Petrom majetkových daní je daň z nadobudnutia nehnuteľných vecí, kde sú nedoplatky najvyššie. Z 9,3 miliardy vybraných v tom istom roku to boli 2,3 miliardy Kč.

NKÚ uviedol, že vymáhanie nedoplatkov z majetkových daní významne ovplyvňuje vysoký počet drobných nedoplatkov do 5000 Kč. Na konci roka 2014 finančné úrady evidovali vyše 105.000 nedoplatkov, z ktorých viac ako tri štvrtiny tvorili práve drobné nedoplatky.

"Ich vymáhanie bude problémom aj v budúcnosti, pretože Generálne finančné riaditeľstvo od novembra 2015 predĺžilo lehotu na ich vymáhanie. V krajných prípadoch ich tak úrady môžu začať vymáhať až 33 mesiacov potom, ako vznikli," uviedol úrad.

Podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) príjmy z majetkových daní sa v roku 2013 podieľali 1,38 % na príjmoch zo všetkých vybraných daní. V Českej republike je v rámci Európskej únie podiel príjmu z majetkových daní na celkových vybraných daniach druhý najnižší.

Súvisiace články

Aktuálne správy