Konopný biznis úctyhodne rastie, do americkej ekonomiky pumpuje miliardy dolárov

, MBD;Bloomberg;Yahoo;CNN Foto: TASR/AP

Ak sa podarí udržať súčasný trend postupnej legalizácie marihuany, mohlo by do štyroch rokov do kasy Spojených štátov pritiecť vyše štyridsať miliárd dolárov. Za tento rok počíta americký konopný priemysel s 14 až 17 miliardami dolárov. O export marihuany do USA sa veľmi zaujíma Izrael.

Trh s marihuanou má v Spojených štátoch hodnotu päť miliárd dolárov. Ako vyplýva zo štúdie servera Marijuana Business Daily (MBD), čísla odrážajú neľahkú cestu marihuany k rešpektovanému postaveniu a tiež k samostatnému odvetviu priemyslu, ktorý ako každý iný, vytvára pracovné miesta a obchodné príležitosti. "Sme svedkami rodiaceho sa biznisu, ktorý má na to stať sa masívnou ekonomickou silou," tvrdí šéfredaktor serveru MBD Chris Walsh. "Už teraz tie čísla ukazujú, aké dôležité je toto odvetvie pre ekonomiku Spojených štátov."

Najväčší rozvoj konopný biznis zažíva v Colorade, Washingtone a Oregone, teda v štátoch, kde je marihuana legálna na rekreačné použitie. Trh veľmi rýchlo rastie aj tam, kde sa môže marihuana legálne využívať na liečebné účely. Biznis s marihuanou nie je v USA jednoduchý a rozvoju trhu bránia právne predpisy, ktoré sa v jednotlivých amerických štátoch líšia. Pionieri v odbore napriek tomu vidia marihuanovú budúcnosť pozitívne. Jednotlivé americké štáty látku postupne legalizujú alebo aspoň netrestajú jej držanie. Prieskumy verejnej mienky navyše uvádzajú, že Američania čím ďalej viac chcú, aby marihuana bola legálna rovnako ako pivo, uviedla agentúra Bloomberg.

Drogu v USA užíva asi 20 miliónov ľudí, za minulý rok vzrástol podľa prieskumov trhu ArcView a New Frontier legálny predaj konope o 17 percent na 5,4 miliardy dolárov. Ak by tak každý americký štát marihuanu legalizoval, tržby by mohli vzrásť až na 36,8 miliárd.

Američania majú aj svoju marihuanovú burzu. Elektronická burza Amercanex v súčasnosti obchoduje so 45 až 68 kilogramami drogy týždenne. Podľa niekdajšieho šéfa americkej komoditnej burzy NYMEX Richarda Schaeffer by sa dalo elektronické trhovisko s marihuanou Amercanex porovnať s klasickou surovinovou zmenárňou. "Vnímame ju ako hlavnú spojnicu medzi kupujúcimi a dodávateľmi," povedal Schaeffer, ktorý teraz sedí v predstavenstve spoločnosti Amercanex. Amercanex nie je jediná firma, ktorá v obchode s touto rastlinou vidí potenciál. Už tri mesiace pred ňou založil dvadsaťšesťročný Sohu Shah obdobný projekt Cannabis Commodities Exchange (CCE). Tá zatiaľ pôsobí iba v Colorade. Právne prekážky pre takéto obchodovanie sú zatiaľ početné. Vyžaduje sa, aby bol produkt na trhu štandardizovaný. Zákazníci musia vedieť, čo kupujú. Látka sa tak na rozdiel od tradičných surovín ako je olej alebo obilie vyskytuje na trhu v rôznej cene i kvalite. Marihuanová burza Amercanex posiela svoje produkty na laboratórne posúdenie a výsledky zverejňuje. Je tu ale aj regionálna prekážka. Kupujúci a predávajúci musia byť v rovnakom štáte, pretože obchod medzi jednotlivými štátmi americká vláda reguluje. Predaj a držanie marihuany je federálny zločin, rovnako ako posielanie rastliny cez hranicu. Americanex tak musí spájať strany výhradne v rámci jednej právnej jurisdikcie a federálne zákony robia tento biznis stále veľmi riskantnou investíciou.

Amercanex začínal v roku 2014 s 20 tisíckami kusov akcií. Hoci osem tisíc z nich už stiahli, sedem tisíc je stále na predaj. Akcie sa spočiatku predávali za 2 500 dolárov, teraz stoja 10 000. Pre mnohých je vstup na úplne nový trh adrenalínovou záležitosťou.

Tento rok čakajú Ameriku prezidentské voľby, čo by mohlo byť pre ďalší rozvoj sektora zásadné. Aj keby sa však do Oválnej pracovne dostal prezident, ktorý pôjde proti reformným zákonom o marihuane, povedú podľa Walsha jeho stúpenci už vopred prehranú bitku. "V januári môže nastúpiť antikonopný prezident, doterajší trend ale nezvráti," cituje šéfredaktora MBD Yahoo.

Budúci obrí biznis s marihuanou bol jednou z tém druhého ročníka konferencie Canna v izraelskom Tel Avive. Židovský štát, ktorý sa dlhodobo špecializuje na liečebné účinky konope, by sa mohol v najbližších rokoch stať epicentrom svetového obchodu s marihuanou. Izraelčania sa svojím rapídne rastúcim konopným priemyslom plánujú exportovať hlavne do Spojených štátov.

Rozporuplné morálne hľadisko sa snaží z konope sňať aj izraelské ministerstvo zdravotníctva. "Nie som si istý, že moji voliči súhlasia s tým, čo som urobil," povedal pre CNN minister zdravotníctva a zároveň ultra-ortodoxný rabín Jakov Litzman. "Ak sa ale zamyslíme nad tým, ako môžem pomôcť chorým ľuďom, ktorí konope potrebujú, stojím si za tým, že som urobil správnu vec," dodáva. Ľudí, ktorí sa kokopou liečia, bolo v Izraeli ešte pred desiatimi rokmi len pár desiatok. Vlani sa ich počet vyšplhal na 23 tisíc. Producenti konope verí, že pacientov bude ďalej pribúdať. "Pre Izrael by to mohol byť biznis, v ktorom sa točia stovky miliónov dolárov," predpovedá Aharon Lutzky, riaditeľ spoločnosti Tikkun Olam, dodávateľa lekárskeho konope, ktorému sa údajne podarilo vyšľachtiť rastlinu s rekordným množstvom látky THC, ktorá pacientom pomáha uľaviť od bolesti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy