V Česku potrestali OVB: Pokuta za klamlivé obchodné praktiky

, Česká národná banka

Česká národná banka udelila poradenskej spoločnosti OVB Allfinanz právoplatnú pokutu vo výške 5 miliónov korún (asi 184 843 eur). Pokuta bola udelená za uvádzanie klientov do omylu najmä pri predaji investičných životných poistení.

"OVB opakovane prezentovala klientom (spotrebiteľom) písomne ​​alebo ústne investičné životné poistenie ako sporenie, sporiace produkty, resp. sporiace účty s tým, že ide o produkt, z ktorého je možné kedykoľvek vybrať vložené peňažné prostriedky, produkt s garantovaným či kladným zhodnotením vložených finančných prostriedkov, ktoré je možné a to vrátane zhodnotenia vybrať po 2 až 5 rokoch jeho trvania, prípadne ako produkt, pri ktorom je možné výšku vkladaných peňažných prostriedkov meniť a znižovať a peňažné prostriedky vyberať podľa potreby, bez toho aby ich súčasne upozornili najmä na to, že výška pôvodne dohodnutého poistného, ​​resp. jeho zmena (zníženie) a skutočná dĺžka trvania zmluvy má, a to najmä v prvých rokoch trvania zmluvy, významný či zásadný vplyv na možnú výšku výberu finančných prostriedkov," uvádza sa v rozhodnutí Českej národnej  banky.

Stanovisko OVB Allfinanz, a.s. k výsledku správneho konania ČNB

Česká národná banka informovala našu spoločnosť o udelení pokuty vo výške 5 mil. českých korún za nesprávnu prezentáciu investičného (kapitálového) životného poistenia.

Veľmi nás mrzí, že ČNB nezohľadnila celý rad argumentov, ktoré sme počas správneho konania týkajúceho sa sťažností klientov na uzavreté zmluvy v období 09/2010 – 02/2013, predložili. Ide však iba o jednu zo štyroch oblastí, ktoré boli v konaní preskúmané. V ostatných troch sme s našimi argumentmi uspeli.

Zaujímavé je, že viac ako polovica sťažností sa týkala zmlúv uzavretých našimi bývalými poradcami, ktorí prešli ku konkurencii alebo ukončili svoju činnosť. S niektorými dokonca vedieme súdne spory.

Je nutné dodať, že v tomto sledovanom období sme mali celkovo iba 0,2 % klientskych sťažností na 591 000 uzavretých klientskych zmlúv.

OVB Allfinanz, a.s. sa rozhodla, že bude rozhodnutie ČNB rešpektovať, aj keď vnímame väčšinu z posudzovaných sťažností ako súčasť konkurenčného boja.

Naša spoločnosť prijala od roku 2012 celý rad opatrení v rámci vnútorného kontrolného systému, ktoré ČNB požadovala. Naďalej sa do tohto systému vnútornej kontroly zavádzajú prísnejšie pravidlá. Navyše dlhodobo podporujeme iniciatívu vzniku registra zmlúv životného poistenia a poradcov, ktorí ich dojednávajú. Ten má slúžiť na identifikáciu systematického rušenia a prepoisťovania zmlúv. Vo vnútri firmy došlo tiež k radu personálnych zmien a to ako na pozíciách sprostredkovateľov, tak stredného i vrcholného manažmentu.

OVB Allfinanz, a.s. plne spolupracuje so zástupcami ČNB a naďalej koordinuje svoje kroky v tejto oblasti k maximálnej možnej spokojnosti národného regulátora.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy