Keď sa vám z účtu začnú strácať peniaze: Ekonomické peklo zaplatíme všetci

, zerohedge.com Foto: thinkstock

Keď úrokové sadzby spadnú príliš nízko, vkladatelia si proste peniaze vyberú z bánk a strčia ich do matracov alebo do trezorov. Úrokové sadzby sú vždy nízke, bez ohľadu na to, čo centrálna bankári robia, poznamenal k tomu nedávno The Wall Street Journal.

Larry Summers otvorene žiada zrušenie 100 dolároviek v USA a v Európe to má rovnako nahnuté 500 eurovka. Snáď najviac o situácii vypovedá začínajúca panika občanov v Japonsku, kde sa doslova spustila nákupná horúčka po trezoroch. "Vykresľuje nám to vágny pocit znepokojenia," poznamenal japonský zákonodarca, ktorý v pondelok rozprával o rastúcom tempe predaja trezorov v parlamente.

Ako oficiálna zámienka je dnes pre zákaz veľkých bankoviek uvádzaný boj proti zločinu. Možno to tak skutočne je. Ale ten hlavný dôvod môže byť omnoho prostejší. Keď už prestanú existovať fyzické bankovky, ľudia nebudú mať žiadnu ekonomickú autonómiu. Povedzme napríklad, že budú stagnovať spotrebiteľské výdavky. Po novom už žiaden problém, dáme zápornú úrokovú sadzbu -20 %. Môžete sa staviť, že ľudia potom okamžite začnú míňať. Ak nie, tak zažijú 20 % ukrátenie svojich vkladov.

Skrátka, žiadna hotovosť znamená zrušenie spodnej hranice. A bez akejkoľvek dolnej medze môže byť ekonomika vo všetkých ohľadoch úplne v područí centrálneho plánovania.

Spotrebitelia neutrácajú? Stačí ak zdaníme ich nadbytočné zostatky na účte. Ekonomika sa prehrieva? Opäť žiaden problém. Zdvihneme úrok z držby na účte, aby sme ľudí podnietili k menšiemu míňaniu. Keď už sú do partie pozvaní hráči ako je Citi, Harvard, Dánsko a Peter Bofinger, člen nemeckej rady ekonomických expertov, tak nás vôbec neprekvapuje, že aj Švédsko, dnes už jeden z vodcov hnutia za bezhotovostnú spoločnosť, sa obzerá po možnosti, ako priškrtiť série nových bankoviek, ktoré ešte len vlani zaviedlo. Chce urobiť ďalší krok bližšie k bezhotovostnej utópii.

"Vlani Švédsko zaviedlo série nových bankoviek nahrádzajúce jeho staré korunové bankovky. Ale čísla naznačujú, že aj tie by do pol desaťročia mali zmiznúť z obehu, ak bude vývoj smerom k bezhotovostnej spoločnosti pokračovať," hlási The Local, s pokračovaním, že "dnes vo Švédsku hotovostné transakcie nepredstavujú viac ako dve percentá hodnoty všetkých realizovaných platieb, a tento odhad počas nasledujúcich piatich rokov klesne pod 0,5 percenta."

Niektorí tento nový trend vítajú, sú medzi nimi napr. poskytovatelia kreditných kariet. Iní k nemu majú výhrady. "Deje sa to besným tempom. Pre mnoho starších ľudí je dôležité, aby mohli používať hotovosť. Myslím, že dnes je to zákonné platidlo a musíte mať možnosť ho používať, kým sa parlament nerozhodne inak," povedala pre Švédsky rozhlas predsedníčka švédskej organizácie penzistov PRE Christina Tallberg. Určite má pravdu, ale len kým nepadne rozhodnutie v parlamente, alebo možno ďaleko skôr, kým toto rozhodnutie neurobí Riksbank a Stefan Ingves. Pretože pri -0,55 je "tento scenár natoľko pravdepodobný, ako to len môže byť."

Keď ale zostanete bez peňazí, otázka prestáva dávať zmysel a "problém" sa jednoducho rozplynie. "Niekedy sa jednoducho musíte naučiť nové veci. V prechodnom období je to trochu nepohodlné, ale myslím si, že to bude jednoduchšie, takže si dosť skoro uvedomíte, že je to ďaleko jednoduchšie a lepšie, keď hotovosť nemáte," povedal úradujúci ombudsman Krister Cold odborárom Únie komerčných zamestnancov (Handels).

Preslávené posledné slová Krister.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy