Producenti ropy z bridlíc v USA sú čoraz efektívnejší, stačí im nižšia cena ropy

Pre popredných producentov ropy z bridlíc v USA je 40 USD (36,69 eura) za barel (159 litrov) nových 70 USD. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pred necelým rokom veľké firmy ťažiace ropu z bridlíc tvrdili, že potrebujú, aby sa cena pohybovala nad 60 USD za barel, aby mohli viac produkovať. Teraz niektoré z nich tvrdia, že im stačí oveľa menej, aby nahodili produkciu po najhoršom prepade cien čierneho zlata za generáciu.
Ich posledné vyhlásenia sú dôkazom mimoriadnej odolnosti odvetvia, ale tiež varovaním pre konkurenciu a obchodníkov. Pokles ropnej produkcie v USA, ktorý podporí ceny, totiž môže byť kratší, než sa predpokladá.
Firma Continental Resources Inc je pripravená zvýšiť kapitálové výdavky, ak cena termínovaných kontraktov na americkú ropu dosiahne 40 až 45 USD za barel. To by jej umožnilo navýšiť ťažbu v roku 2017 o vyše 10 %, uviedol minulý týždeň finančný riaditeľ spoločnosti John Hart.
Konkurenčná firma Whiting Petroleum Corp zastaví ťažbu z nových vrtov do konca marca, ale bude uvažovať o ich opätovnom otvorení, ak ceny ropy vzrastú takisto na 40 USD až 45 USD, uviedol šéf firmy Jim Volker analytikom. Pred rokom, keď spoločnosť ešte stále investovala, Volker vyhlásil, že rozšíri ťažbu, ak cena americkej ropy dosiahne 70 USD za barel.
Tieto vyhlásenia pripomínajú, ako dramatický pokles nákladov a prudké zvýšenie efektívnosti zmenili ťažbu z bridlíc v USA. Pôvodne bolo toto odvetvie veľkými producentmi, ako sú napríklad členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), považované za príliš nákladné a marginálne.
Navyše americké firmy ťažiace ropu z bridlíc majú už vďaka zníženiu nákladov globálne ambície a nezameriavajú sa len na domáci trh. Podľa šéfa firma EOG Resources Billa Thomasa môžu výnosy dosiahnuť 30 % alebo viac, ak sa bude cena ropy pohybovať na úrovni 40 USD za barel.
Spoločnosť Apache Corp predpovedá, že jej produkcia tento rok klesne až o 11 %. V prípade, že by priemerná cena ropy dosiahla 45 USD za barel, firma by dokázala udržať ťažbu na vlaňajšej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy