Úvery na bývanie dosiahli ku koncu januára objem 19,3 mld. eur

Banky na Slovensku ku koncu januára tohto roka poskytli úvery na bývanie v celkovom objeme 19,3 miliardy eur. Medzimesačne ich objem vzrástol o 77,5 milióna eur a medziročne ich objem vzrástol o 2,3 miliardy eur. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).
Väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých objem dosiahol takmer 12 miliárd eur. Za nimi nasledovali hypotekárne úvery, ktorých hodnota bola 5,1 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia dosiahli ku koncu prvého mesiaca tohto roka 2,2 miliardy eur.
Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahla Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,74 %. Za ňou nasledovali VÚB Banka s 19,16-% podielom a Tatra banka s 13,53-% podielom.
V poskytovaní hypotekárnych úverov viedla zase VÚB Banka, ktorej podiel dosiahol 40,37 %. Za ňou nasledovali Slovenská sporiteľňa s podielom na úrovni 21,98 % a Tatra banka s 17,29-% podielom.
Najvyšší podiel v poskytovaní iných úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa, potom Tatra banka a ČSOB Banka.
V poskytovaní úverov stavebného sporenia dlhodobo vedie Prvá stavebná sporiteľňa, ktorej podiel ku koncu januára dosiahol 85,83 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy