Lôžkový fond sa podľa HPI neoptimalizoval

Transformácia na chronické lôžka sa podľa výkonného riaditeľa HPI Tomáša Szalaya nedeje, pretože chýba koncepcia dlhodobej starostlivosti.

Optimalizácia posteľového fondu na Slovensku, ktorú sľubovala súčasná vláda ešte v roku 2012, sa neuskutočnila. Pre portál vZdravotnictve.sk to uviedol výkonný riaditeľ HPI Tomáš Szalay s tým, že posledná významnejšia optimalizácia bola v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej.

Z údajov, ktoré poskytlo Ministerstvo zdravotníctva SR, vyplýva, že k 31. decembru 2014 bolo na Slovensku v 1 219 odborných útvaroch ústavnej zdravotnej starostlivosti, bez zariadení kúpeľnej starostlivosti, 31 619 postelí, z toho 4 424 pre detskú starostlivosť. Na 100 tisíc obyvateľov tak pripadlo 583,2 postelí.

Ministerstvo v materiáli konštatuje, že dlhodobo sa počet postelí v zdravotníckych zariadeniach znižuje. Zatiaľ čo medziročne ich počet klesol len mierne, o 109 postelí, od roku 2010 išlo o 10-percentný pokles (3 513) postelí, pričom najvýraznejší pokles bol v roku 2011, a to o 2 178 postelí.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara aj napriek znižovaniu máme v porovnaní s ostatnými krajinami OECD nadpriemerný počet postelí, a to najmä akútnych lôžok. „Ostatné krajiny V4 sú na tom podobne ako SR. Veľkými rezervami trpíme stále pri starostlivosti o chronických a dlhodobo chorých pacientov, kde chýbajú takzvané sociálne lôžka. Určite je správne postupne transformovať akútne lôžka na lôžka dlhodobej starostlivosti,“ zhodnotil.

Ako však upozorňuje Szalay, transformácia na chronické lôžka sa nedeje najmä preto, že nemáme koncepciu dlhodobej starostlivosti. „Tá sa nachádza na pomedzi zdravotníctva a sociálnych vecí, v sivej zóne, kde od problémov dávajú obe strany ruky preč. Dvojkoľajnosť riadenia a komplikované financovanie nie sú práve motivátor pre to, aby ste sa zmenili z akútnej nemocnice na nejaké chronické zariadenie,“ vysvetlil výkonný riaditeľ HPI.

Súvisiace články

Aktuálne správy