M. Lajčák ocenil firmy podieľajúce sa na humanitárnej pomoci SR

„Riešenie následkov humanitárnych kríz v dnešnej dobe už nie je možné bez pomoci súkromného sektora,“ uviedol dnes v Bratislave podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Povedal to pri oceňovaní predstaviteľov firiem, ktoré sa uplynulý rok zapojili do poskytovania humanitárnej pomoci Slovenskej republiky do krízových oblastí.
Minister M. Lajčák vôbec po prvý raz udelil Striebornú plaketu ministra zahraničných vecí v kategórii materiálna humanitárna pomoc za rok 2015. Toto ocenenie odovzdal piatim súkromným spoločnostiam, ktoré pôsobia na Slovensku a spolupracujú s MZVaEZ SR v tejto oblasti.
„Som rád, že tu existujú firmy, pre ktoré nie je solidarita a pomoc ľuďom iba frázou, ale sú ochotné podeliť sa o svoj komerčný úspech a svoje zdroje. Ďakujem im za poskytnutú pomoc a preukázanú ľudskosť. A tiež za to, že vďaka adresnej pomoci konkrétnym ľuďom v zahraničí, prispievajú k vytváraniu pozitívneho imidžu SR v zahraničí,“ zdôraznil minister Miroslav Lajčák.
Striebornú plaketu odovzdal generálnej riaditeľke pre ČR a SR spoločnosti Fresenius Kabi Eve Vencovskej, riaditeľovi pre retail TESCO STORES SR Martinovi Kurucovi, generálnej riaditeľke pre SR spoločnosti Mundipharma GmbH Yvone Jenčovej, generálnemu manažérovi pre SR spoločnosti B. Braun Medical Ivanovi Mikulovi a prokuristovi spoločnosti IBSA Slovakia Ladislavovi Csandovi.
Uvedené spoločnosti poskytli materiálnu humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 240-tisíc eur. Tá bola distribuovaná napr. obyvateľom postihnutým ničivým zemetrasením v Nepále, ľuďom na východe Ukrajiny, ale aj ako prejav solidarity s občanmi Rumunska v prípade tragického požiaru diskotékového klubu v Bukurešti.
„V kontexte celkových humanitárnych potrieb Slovensko možno neprispieva najväčšími sumami, ale praktické skúsenosti ukazujú, že aj malá pomoc poskytnutá rýchlo a adresne, môže mať pre postihnutých ľudí obrovský význam,“ konštatoval minister M. Lajčák.
Humanitárna materiálna pomoc poskytnutá zo zdrojov súkromných spoločností dopĺňa celkovú humanitárnu pomoc, ktorú vyčleňuje Slovenská republika v rámci oficiálnej rozvojovej a humanitárnej asistencie ODA.
Fotografie budú dostupné na webovej stránke MZVaEZ SR.Informáciu TASR poskytol Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy