Dievčenský svet: Prečo lesbičky zarábajú viac ako heterosexuálne ženy

, The Economist Foto: thinkstock

Trh práce je semeniskom nerovnosti pokiaľ ide o svet mužov a žien. Manželstvo je požehnaním pre muža, materstvo ťahá profesionálne ambície žien smerom dole. Taká je rovnosť pohlaví. Ale aj v prípade jedného pohlavia to nie je so zárobkom tak jednoznačné. Homosexuáli zarábajú asi o 5 % menej ako heterosexuáli v Británii a vo Francúzsku, a o 12-16 % menej v Kanade a Amerike. A to aj napriek tomu, že majú rovnaké vzdelanie, zručnosti a skúsenosti.

Napriek tomu, je tu jedna menšina, ktorá v nerovnosti príjmov vyhráva. Sú to lesbičky.

Marieka Klawitterová z University of Washington sa vlani sa pozrela na 29 štúdií ohľadom mzdy a sexuálnej orientácie. Zistila, že lesbičky zarábajú v priemere o 9 % viac než heterosexuálne ženy v porovnaní s tým, že homosexuálni muži zarobia o 11 % menej než heterosexuálni. Tento rozpor bol potvrdený výskumom v Amerike, Veľkej Británii, Kanade, Nemecku a Holandsku. Dokonca aj po úprave, keďže lesbičky sú v priemere vzdelanejšie ako heterosexuálne ženy a je aj menšia pravdepodobnosť, že by mali deti, ktoré dostávajú prednosť pred zamestnaním.

Výskum na túto tému by sa mal vnímať s určitou dávkou nadhľadu. Niektoré štúdie sa spoliehajú na priame otázky týkajúce sa sexuálnej orientácie, ale asi polovica z 29 spomenutých štúdií túto otázku nepoložila priamo. Respondenti neboli požiadaní, aby uviedli či sú gayovia alebo lesbičky. Miesto toho sa ich pýtali na to, s kým žijú a aký je ich vzťah s dotyčnou osobou. Obe metódy hovoria síce v prospech lesbičiek, ale chýbajúce údaje istým spôsobom skresľujú výsledky.

Aj v prípade získania potrebných údajov, je ťažké zistiť, prečo majú lesbičky tendenciu získať vyššiu mzdu a homosexuálni muži nižšiu. Možno, že lesbičky, ktoré sú "out" sú oveľa konkurencieschopnejšie ako ich rovesníčky heterosexuálky. Štúdia zistila, že muži sú oveľa konkurencieschopnejší než ženy, čo by mohlo poslúžiť ako vysvetlenie niektorých rozdielov v príjmoch medzi pohlaviami. Ale pracovný dokument uverejnený vlani zistil, že zatiaľ čo sa  homosexuálni muži správali menej konkurenčne ako heterosexuálni muži (čo predstavuje zhruba dve pätiny ich finančného rozdielu), nebol žiaden takýto rozdiel zistený medzi lesbičkám a ostatnými ženami.

Lesbičky sa nemusia správať inak aby bolo s nimi zaobchádzané inak. Mohlo by to totiž zaváňať pozitívnou diskrimináciou, ak by ich zamestnávatelia podporovali za predpokladu, že nebudú mať deti, a budú tak viac času venovať svojej práci. Štúdia Klawitterovej publikovaná v roku 2011 zistila, že homosexuálni muži pracujúci vo verejnom sektore sú menej finančne "trestaní" ako podobne orientovaní kolegovia v súkromnom sektore. U lesbičiek platí, že kým v súkromnom sektore sú zvýhodňované, vo verejnom sektore nie. Jedna teória by mohla byť, že k diskriminácia každého druhu je ostrejšie strážená v úradoch, kde sa predsudky voči homosexuálom tlmia a lesbičky sa nedostávajú do výhody.

"Vyšší plat by mohol vychádzať aj z toho, aké je pohlavie partnera. Muži zarábajú viac ako ženy, nech už sú homosexuálni, alebo nie. Lesbičky, ktoré prichádzajú o dodatočný príjem mužského partnera môžu pracovať viac a tvrdšie, aby túto situáciu dokázali kompenzovať. V každom prípade pracujú viac hodín denne, týždenne aj ročne než priemerné heterosexuálne ženy. Časom sa to prejaví v tom, že majú viac skúseností a lepšie šance na povýšenie." Tak si to vysvetľujú Nasser Daneshvary, C. Jeffrey Waddoups a Bradley Wimmer z University of Nevada. Tento tím zistil, že lesbičky, ktoré boli predtým s mužmi, dostávali nižšie prémie než kolegyne, ktoré muža nemali.

Nakoniec by to mohlo byť tým, že páry tvorené ženami, necítia, že by povinnosti ohľadom starostlivosti o deti, alebo o domácnosť, mali byť na prvom mieste. To im dáva väčšiu slobodu naplniť svoj potenciál na pracovisku. Lesbické páry majú tendenciu pracovať viac aj keď majú deti. Niekoľko štúdií zistilo, že domácnosti rovnakého pohlavia dokážu zdieľať práce rovnomernejšie ako tie heterosexuálne.

Nech už je dôvod pre mzdové zvýhodnenie lesbičiek akýkoľvek, neznamená to, že ide o privilegovanú skupinu. Existujú dôkazy o tom, že čelia diskriminácii pri prijímaní aj napriek tomu, že ich plat je nakoniec lepší. Miera chudoby medzi lesbickými pármi dosahuje 7,9 %, v porovnaní s 6,6 % pri heterosexuálnych. A pri zvyšovaní platu, rovnako ako aj v iných ďalších sférach, nič nie je dôležitejšie, ako keď ste čestný, biely, ženatý muž.

Súvisiace články

Aktuálne správy