Chemici očakávajú od budúcej vlády zníženie daní a odvodov

Podľa Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu je potrebné podporiť najmä malé a stredné podniky, ktoré sú postihnuté neustálym zhoršovaním podnikateľského prostredia.

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR očakáva od vlády, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb, podporu a skvalitňovanie slovenského podnikateľského prostredia cez znižovanie daňového a odvodového zaťaženia. To by viedlo k vytvoreniu udržateľných pracovných miest, zlepšeniu hospodárenia firiem a vytvoreniu zdrojov na investície. „Zároveň firmy očakávajú, že politici zlepšia aj nízku vymožiteľnosť práva, rovnosť pred zákonom, nezávislosť súdov, vysokú mieru korupcie, mrhanie štátnymi peniazmi, slabú úroveň vzdelávania a mobilitu pracovnej sily,“ informoval prezident ZCHFP Roman Karlubík.

Aj napriek tomu, že Slovensko zažíva výrazný ekonomický rast, ten je naviazaný na automobilový priemysel, čo podľa Karlubíka zapríčiňuje pokles v iných odvetviach. V rokoch 2013 a 2014 klesli celoročné tržby chemických podnikov vždy o približne 5 % a za deväť mesiacov minulého roka bol pokles 1,2-percentný. Rozdielny je aj regionálny vývoj, kde sa prehlbuje zaostávanie východu a juhu Slovenska. Vlaňajší a tohtoročný vývoj chemického priemyslu ovplyvnil podľa zväzu dramatický pokles cien ropy a jej produktov a tiež tlak čínskeho chemického priemyslu, ktorý pri poklese domáceho rastu hľadá odbyt na európskom trhu. Slovenský chemický priemysel zaznamenáva pozitívny vývoj iba v odvetviach naviazaných na automobilový priemysel.

Ako pokračoval Karlubík, slovenský chemický priemysel je tvorený hlavne malými a strednými podnikmi, ktoré sú postihnuté neustálym zhoršovaním podnikateľského prostredia. „Je najvyšší čas, aby politická reprezentácia urobila niečo aj pre malé a stredné podniky. Okrem iného je potrebné zrušiť 14 % zdravotné odvody z podielov na zisku a dividend, ktoré sú vlastne ďalšou skrytou daňou, znásobujúcou zaťaženie malého podnikania. Tieto odvody, ktoré zaviedla ešte predchádzajúca vláda, vtedy vo výške 10 %, sú nespravodlivé, lebo rozdielne zaťažujú malých a veľkých podnikateľov,“ uviedol šéf zväzu.

Súvisiace články

Aktuálne správy