Pred pôžičkou by sa mal každý podrobne informovať o podmienkach

Každý, kto uvažuje o pôžičke z finančnej inštitúcie, by sa mal najskôr presvedčiť, či ju naozaj potrebuje a v prípade, že áno, podrobne sa zaujímať o podmienky jej poskytnutia.
Podľa Michaely Šoltész z Provident Financial možnosť financovať svoje potreby, napríklad bývanie, spotrebiče, vzdelanie alebo dovolenky, z požičaných peňazí dáva síce istú slobodu vo výbere, no na druhej strane i značnú dávku zodpovednosti za svoje záväzky. Mať presné odpovede aj na zdanlivo nepodstatné otázky sa podľa nej určite oplatí.
„Často sa stáva, že pri rozhodovaní, či sa zadlžíme, alebo nie, sa neraz unáhlime, rýchlejšie konáme ako myslíme. Stáva sa to úplne prirodzene, lebo v istej chvíli máme pocit, že nám niečo utečie a potrebujeme mať peniaze hneď. Požičať si nie je dnes žiadny problém, no podstatné je, aby sme si požičali bezpečne,“ zdôrazňuje Šoltész.
Nemenej dôležitý je výber finančnej inštitúcie. Nákup sa dá financovať pôžičkou z banky alebo nebankových spoločností. Partnerom by mal byť určite veriteľ, ktorý je seriózny, korektný a férový. Pri nebankových spoločnostiach je základným ukazovateľom licencia od Národnej banky Slovenska. Každý licencovaný poskytovateľ spotrebiteľských úverov by mal bez problémov umožniť preštudovanie zmluvy o pôžičke v pokoji, respektíve ju konzultovať s právnikom, jasne informovať o tom, koľko sa v skutočnosti za úver zaplatí a v akom časovom horizonte a v neposlednom rade v akej lehote je možné od zmluvy odstúpiť. Klient by nemal zabudnúť ani na informácie o možnosti predčasného splatenia pôžičky a za akých podmienok, čo v prípade straty zamestnania či choroby a podobne.
Podľa odborníčky je naozaj dôležité, aby zmluvné podmienky zrozumiteľne a presne uvádzali práva a povinnosti ako dlžníka, tak i veriteľa. „Rozhodujte sa s chladnou hlavou, čítajte rôzne referencie na veriteľa, od ktorého si chcete požičať, pýtajte sa známych na ich skúsenosti a hlavne – reálne zhodnoťte svoje možnosti, aby ste dlh vedeli riadne splácať,“ radí Šoltész.

Súvisiace články

Aktuálne správy