Fínsko vlani dosiahlo prebytok bežného účtu

Severská ekonomika v roku 2015 prvýkrát po roku 2010 vykázala prebytok bežného účtu platobnej bilancie, pomohli jej nižšie ceny ropy

Fínsko vlani prvýkrát po roku 2010 vykázalo prebytok bežného účtu platobnej bilancie. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad krajiny. Na bilanciu pozitívne vplývali nižšie ceny ropy. Prebytok v roku 2015 dosiahol zhruba 200 mil. eur po tom, čo bežný účet platobnej bilancie Fínska v roku 2014 zaznamenal schodok vo výške zhruba 1,9 mld. eur. Fínska ekonomika sa pod tlakom série domácich a externých faktorov stále nevrátila na úroveň predkrízového roku 2008. Hospodárstvom otriasol postupný úpadok spoločnosti Nokia, ktorý skončil predajom jej divízie mobilných telefónov, na jej výkon negatívne vplýva aj recesia v susednom Rusku.

Po vlaňajšej stagnácii Európska komisia predpovedá Fínsku v roku 2016 posilnenie výkonu ekonomiky o 0,5 %. To by bola po Grécku najnižšia miera rastu v rámci celej EÚ. Časť analytikov podľa agentúry Reuters očakáva, že Fínsko čoskoro stratí najvyšší úverový rating na stupni AAA.

Súvisiace články

Aktuálne správy