Rating Slovenska na úrovni A+ potvrdila aj agentúra Fitch

Ratingová agentúra Fitch Ratings dnes potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Stala sa tak po agentúre Standard & Poor’s (S&P) druhou za posledný mesiac, ktorá pristúpila k potvrdeniu hodnotenia SR.
Fitch vo svojej správe vyzdvihuje pozitívny vplyv členstva Slovenska v eurozóne. Zároveň ocenila stabilný bankový sektor a schopnosti Slovenska priťahovať zahraničné investície. Na najbližšie roky predpovedá Slovensku stabilný hospodársky rast na úrovni približne 3 % ročne, najmä vďaka silnej domácej spotrebe a vysokej úrovni verejných investícií, podporených rýchlym čerpaním eurofondov v roku 2015.
Okrem toho agentúra očakáva postupné znižovanie deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu. Podľa Fitch sa deficit bude aj bez zmeny politík v najbližších rokoch postupne znižovať, a to vďaka pozitívnemu makroekonomickému vývoju a zlepšeniu výberu daní. Fitch pozitívne hodnotí aj pokrok v riešení otázky nezamestnanosti, makroekonomický vývoj a zlepšený výber daní.
„Teší ma, že sme krajinou, ktorá neustále pracuje na tom, aby sa zlepšovala. Naše pozitívne smerovanie ocenila už druhá ratingová agentúra, ktorá nám svojím hodnotením vyjadrila dôveru,“ reagoval na minister financií Peter Kažimír. Podobné hodnotenia ratingových agentúr podľa neho odzrkadľujú úspešnú snahu vlády o nastavenie stabilného trendu konsolidácie verejných financií a znižovania verejného dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy