Kurz eura klesol na 1,1234 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol. Dôvodom bol nečakane pozitívny vývoj maloobchodných tržieb v USA počas januára. Informovala o tom agentúra DPA.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1234 USD, pričom ešte ráno sa jeho kurz nachádzal nad úrovňou 1,13 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1275 (vo štvrtok: 1,1347). To znamená, že dolár stál 0,8869 (0,8813) eura.
V USA sa v januári maloobchodné tržby zvýšili o niečo viac než sa očakávalo. Tržby medzimesačne stúpli o 0,2 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,1 %. Podľa devízového experta nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralfa Umlaufa správa o maloobchodných tržbách načrtla robustný obraz americkej ekonomiky. Dodal, že tržby ukázali neopodstatnenosť strachu z recesie. Obavy z vývoja americkej ekonomiky v poslednom čase utlmili očakávania ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb v USA.
Kurz spoločnej európskej meny sa dostal pod tlak už predpoludňajšom obchodovaní z dôvodu zlepšenia nálady na akciových trhoch. Euro bolo totiž v poslednom čase investormi vnímané ako bezpečná alternatíva k turbulentným akciovým trhom.

Súvisiace články

Aktuálne správy