V najhoršom prípade hrozí Nemecku rast štátneho dlhu do 220 % HDP

Nemeckým štátnym financiám pri zlom vývoji hrozí podľa tímu spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho grécka cesta. Tvrdenie sa nachádza v ich správe, ktorá sa vypracúva pravidelne s časovým odstupom na tému udržateľnosti štátneho dlhu pod kontrolou. Informáciu o najnovšej „turnusovej“ správe ministerstva priniesol nemecký denník Die Welt.
Úroveň štátneho dlhu krajiny sa dá udržať na úrovni okolo 60 % HDP, čo je horná hranica pre jeho úroveň podľa maastrichtských kritérií v EÚ, iba v prípade, ak sa miera pôrodnosti dostane a udrží na náležitej úrovni. V opačnom prípade sa situácia stane neúnosnou a rast výdavkov štátu na dôchodky obmedzí jeho manévrovací priestor.
Pri najhoršom scenári sa rast štátneho dlhu vymkne spod kontroly a do roku 2060 dosiahne 220 % HDP. Bolo by to viac, než je súčasný štátny dlh Grécka a trikrát viac ako výška nemeckého štátneho dlhu v tomto období, ktorý je okolo 70 % HDP.
Aby dlh nerástol, Nemecko by muselo od tohto roku usporiť ročne 7 miliárd eur, alebo ich získať z nových daňových zdrojov.
Experti ministerstva sa vždy zaoberajú viacerými scenármi vývoja spoločnosti a jej populácie a naposledy museli zohľadniť aj príchod státisícov utečencov do krajiny a ich vplyv na budúce zaťaženie penzijného systému. V súčasnosti v ňom chýba vo vymedzenom časovom období 119 miliárd eur, čo je schodok, ktorý sa rovná 3,8 % nemeckého HDP.
Spolkové ministerstvo financií nechcelo zatiaľ správu komentovať, lebo kabinet Angely Merkelovej sa o nej radí a má sa ňou zaoberať na budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy