Celkom netradičné: Wall Street Journal vychvaľuje výkon bratislavskej burzy!

, WSJ;J&T banka Foto: TASR

Akciové trhy prakticky na celom svete sú od začiatku roka vystresované. Investori sa obávajú výrazného spomalenia rastu čínskej, a v ostatnom čase aj americkej ekonomiky. Situáciu ešte zhoršujú nízke ceny ropy, ktoré tlačia dole akcie energetických firiem.

Navyše trhy začínajú spochybňovať efektivitu menových politík centrálnych bánk. Európske akcie preto stratili okolo 15 percent od začiatku roka pri 10-percentných stratách v USA.

Tento kalendárny rok začínal pre investorov brutálne, index S&P 500 do dnešného dňa klesol o 8 %, Európske akcie klesli o 13 % a ázijskí investori mali tiež dôvod trhať si vlasy. Bankové a energetické akcie boli na čele globálneho výpredaja, napríklad európske banky išli dole o v tomto roku o 22 %.

Wall Street Journal si však všimol, že slovenská burza odoláva celosvetovej skepse ohľadne ekonomického rastu a od začiatku roka do 5. februára narástol jej index SAX o 6,4 percenta napriek tomu, že polovicu váhy indexu tvoria akcie bankového (VÚB a Tatra banaka) a energetického sektora (Slovnaft), ktoré sú aktuálne vo svete pod najväčším tlakom. Zisky za posledných 12 mesiacov sú na úrovni  36,6 %. Slovensko, napriek tomu, že je v srdci Európy, sa pridáva do elitného klubu, kde rastú zisky, medzi krajiny ako Thajsko, Maroko, Maurícius a Kolumbia.

Analytici poukazujú, že relatívna nadvýkonnosť slovenského hospodárstva tkvie práve v tom, že trh je malý. Celková trhová kapitalizácia všetkých akcií uvedených na bratislavskej burze dosiahla na konci januára 4,3 miliardy eur, index SAX má iba sedem akcií s celkovou trhovou kapitalizáciou okolo dvoch miliárd eur. Porovnajme neporovnateľné: aj napriek svojmu nedávnemu prepadu dosahuje trhová kapitalizácia S&P 500 v súčasnosti 16,5 bilióna amerických dolárov.

Objemy obchodov na Burze cenných papierov v Bratislave sú veľmi obmedzené. Vlani zmenili majiteľa akcie v hodnote len niečo málo cez 16 miliónov eur. "Likvidita trhu je naozaj malá," cituje WSJ Mareka Osvalda z bratislavskej burzy. Práve nedostatok likvidity by mohlo byť jedným z dôvodov, prečo sa slovenský akciový trh zdvihol, vzhľadom na to, že nemá medzinárodných investorov, ktorí by menili svoju pozíciu na základe globálnych tém.

Vzostup na trhu by mohlo tiež odrážať dobrý výkon domácej ekonomiky. "Oživenie na slovenskom burze prichádza po relatívne dlhom období stabilizácie v krajine," uviedol Jaromír Šindel, ekonóm americkej Citigroup pre WSJ. "HDP sa výrazne zvýšil od krízy v roku 2009 a to sa na trhu neodrazilo," dodal.

Analytici J&T Banky sú ale presvedčení, že slovenský akciový trh je takmer úplne odtrhnutý od reálneho ekonomického života a žije si vlastným vývojom, keď naň v podstate nijako nevplýva makroekonomická situácia a ani korporátne hospodárske výsledky. S akciami mnohých firiem, a to aj tých ktoré sú v indexe, sa obchoduje len sporadicky a niekedy prebehne aj niekoľko týždňov, kým sa urobí aspoň malý obchod.

Európska komisia očakáva, že slovenský hrubý domáci produkt porastie v tomto roku  o 3,2 %, zatiaľ čo pomer dlhu k HDP by sa podľa očakávaní mal mierne znížiť na približne 52 %. Pre porovnanie, predpokladaný rast HDP eurozóny by mal tento rok dosiahnuť 1,7 % a pomer dlhu k HDP bude vo výške 93 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy