O duálne vzdelávanie v poľnohospodárstve je minimálny záujem

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) počas dvojdňového seminára overila spôsobilosť zamestnávateľov na vstup do duálneho vzdelávania. Školy podľa nich ponúkajú atraktívne študijné odbory, ale záujem študentov o ne je minimálny.
„Do poľnohospodárskeho odvetvia potrebujeme dostať mladých a vzdelaných ľudí, ktorí budú radi, že v potravinárskom odvetví pracujú,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík. Podľa neho duálny systém vzdelávania existoval už aj v minulosti, potom však nastal zlom a skončil sa. „My ho chceme vrátiť do starých koľají a vychovať žiakov, ktorí po skončení strednej školy budú mať aj prax,“ doplnil.
V školskom roku 2015/2016 prejavili záujem vstúpiť do duálneho vzdelávania dvaja zamestnávatelia z oblasti poľnohospodárskej prvovýroby. „Pre nízky záujem o štúdium zo strany žiakov sa študijné odbory neotvorili,“ informoval Semančík. V školskom roku 2016/2017 sa do systému duálneho vzdelávania chcelo zapojiť 42 subjektov, z ktorých odborná komisia vybrala 33 najvhodnejších. „Vytvoriť by sa tak malo 125 učebných miest s možnosťou praktickej výučby,“ uviedol Semančík.
Riaditeľka SOŠ Pruské Janka Fedorová verí, že v budúcom školskom roku sa ich škole podarí zapojiť do duálneho vzdelávania. „Predpokladáme, že v budúcom školskom roku by sme mohli získať do duálneho systému vzdelávania štyroch žiakov. V týchto chvíľach tvoríme kritéria prijímacieho konania,“ uviedla. Predseda SPPK tvrdí, že mladých ľudí potrebujú presvedčiť, že to, čo budú v budúcnosti robiť, bude mať význam. „Budúcnosť v odvetví je, ale potrebujeme o tom krok za krokom presviedčať ľudí,“ apeloval. Jeho slová potvrdil aj viceprezident Združenia dodávateľov poľnohospodárskej techniky v SR – Agrion, Peter Matejovič. „Našu prácu je potrebné ukázať v inom svetle. Nechceme, aby si ľudia mysleli, že ide len o obyčajných chudobných roľníkov, pretože v súčasnej dobe sa dá pracovať s kvalitnou technikou,“ dodal na záver Matejovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy