Škandinávia ukazuje, že vysoké dane neprekážajú ekonomickej úspešnosti

Škandinávsky model sociálneho štátu jasne dokazuje, že vysoká miera zdanenia nie je prekážkou ekonomickej úspešnosti, na rozdiel od tvrdení neoliberálov, ktorí hovoria, že čím nižšie dane, tým lepšie. Uviedol to dnes vo svojom príhovore prezident Českej republiky Miloš Zeman na medzinárodnej konferencii „Sociálna demokracia v 21. storočí – bez škrtov a bližšie k ľuďom“, ktorú zorganizoval Inštitút ASA.
Vysoká miera zdanenia podľa Zemana, naopak, vedie k tomu, čo je základná sociálno-ekonomická hodnota, a tou je sociálna kohézia – sociálna súdržnosť. „Pretože práve týmto prerozdeľovaním cez daňové kanály odstraňujeme nadmernú polarizáciu spoločnosti, nadmerné a často nie celkom zaslúžené diferencie medzi jednotlivými sociálnymi skupinami,“ upozornil český prezident.
„A to hovorím ako človek, ktorý sa domnieva, že tým, ktorí odmietajú ponúkanú prácu, by sa nemali vyplácať štedré sociálne dávky. Nie som teda priaznivec toho, aby niekto žil na útraty štátu, pokiaľ má na to, aby mohol efektívne pracovať,“ doplnil.
Miera zdanenia v škandinávskych krajinách, ktorá je najvyššia v Európe, podľa Zemana dokazuje, že vysokú mieru zdanenia možno spojiť s ekonomickou úspešnosťou, avšak len za podmienky, že sa daňový výnos nerozkradne. „Priznajme si, že sme po pravicových vládach zdedili karikatúru trhovej ekonomiky, spočívajúcu v tom, že jednou z foriem privatizácie je prosté zlodejstvo. Rovnako sme zaťažení aj obrovskou vlnou daňových únikov, ktorú niektorí pokladajú za gavaliersky delikt, kým v USA je daňový únik (podvod) považovaný za druhý najťažší trestný čin, hneď po vražde,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy