Rusko neplánuje rokovania s Ukrajinou o dlhu

Rusko na bezpečnostnej konferencii v Mníchove neplánuje hovoriť s Ukrajinou o nesplatenom dlhu s tým, že musí byť splatený.

Rusko neplánuje na bezpečnostnej konferencii v Mníchove hovoriť s Ukrajinou o nesplatenom dlhu vo výške troch miliárd dolárov. „Nie je nič, o čom by sme mali špeciálne hovoriť. Dlh sa splatiť musí,“ povedal predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev pre agentúru Sputnik.

Ukrajina, ktorá dosiahla dohodu so súkromnými veriteľmi o reštrukturalizácii svojich dlhov, trvá na tom, že eurobondy kúpené Ruskom sú komerčným dlhom a preto Kyjev nemôže ponúknuť Rusku lepšiu dohodu ako iným veriteľom. Moskva tvrdí, že predaj eurobondov bol oficiálnou medzištátnou pôžičkou a nevzťahuje sa na ňu dohoda Kyjeva so súkromnými veriteľmi. Ide o eurobondy, ktoré koncom roka 2013 emitovala vláda bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a celú emisiu kúpilo Rusko. 

Rusko v utorok dostalo návrh Ukrajiny týkajúci sa reštrukturalizácie dlhu, ktorý dosahuje hodnotu troch miliárd dolárov. Medvedev to potvrdil s tým, že nie je akceptovateľný. Podľa jeho slov však návrh nedefinuje dlh ako dlh krajiny voči krajine. Tiež uviedol, že Rusko dostalo horšie podmienky ako komerční veritelia.

(1 EUR = 1,1347 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy