Deutsche Bank: Na dlhopisovom trhu sa nafukuje 700 miliardová bublina

, Deutsche Bank;IW Foto: SITA

Väčšina peňazí, ktoré centrálne banky vynakladajú na kvantitatívne uvoľňovanie, nekončí v reálnej ekonomike, ale na akciovom trhu, vďaka čomu vzrástli ceny akcií za posledných pár rokov o desiatky percent. Tak by sa dal v skratke popísať všeobecný názor dnes prevládajúci na finančných trhoch. Analytik Deutsche Bank ale upozorňuje, že peniaze vo väčšom než rozumnom množstve prúdia aj na dlhopisový trh.

Japonská ani európska centrálna banka neplánujú v najbližšom horizonte znižovať objemy prostriedkov vynakladaných na kvantitatívne uvoľňovanie. Skôr naopak. Obe inštitúcie v ostatnom čase vyhlasujú, že v tomto smere u nich neexistujú limity. Inflačné ciele sa im zatiaľ dosiahnuť nedarí, naopak, deflácia predstavuje stále reálnu hrozbu. To má negatívny vplyv aj na zisky firiem. Banky sa preto snažia stimulovať ekonomiku nákupmi ďalších dlhopisov a tlačia na znižovanie úrokových sadzieb.

Japonská centrálna banka pritom nedávno šokovala trh svojím rozhodnutím zaviesť negatívnu úrokovú sadzbu. To všetko s cieľom naštartovať spotrebu v reálnej ekonomike. Táto extrémne uvoľnená monetárna politika spoločne s uvoľnením požiadaviek na kapitál a likviditu bánk viedol podľa Deutsche Bank k nafúknutiu dlhopisového trhu od krízy v roku 2008 o ohromných 700 miliárd dolárov (oproti trendu). Podľa banky sa tak deje na úkor akciového trhu.


Analytik z Deutsche Bank Parag That si myslí, že aj napriek akýmkoľvek negatívnym vplyvom, ktoré má stále uvoľnenejšia monetárna politika na rastové vyhliadky, historický pokles výnosov dlhopisov sprevádzaný zhodnotením bondov vedie k prílivu prostriedkov do dlhopisov na úkor akcií. Korelácia medzi výnosmi z akcií a dlhopisy zostáva naďalej silná. Peniaze, ktoré by pravdepodobne pritiekli do akcií, nakoniec skončili v dlhopisoch, tvrdí Deutsche Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy