JPMorgan Funds varuje: Centrálne banky chcú kontrolovať svet, ale môžu sa chytiť do pasce

, businessinsider Foto: YT/

Za ostatných desať rokov sme boli svedkami nevídaných vecí v réžii centrálnych bánk. Podľa Davida Kellyho, globálneho stratéga JPMorgan Funds, ale banky svetovej ekonomike všetkými "záchrannými" opatreniami skôr ublížili.

Americký Fed držal základnú sadzbu na nule po sedem rokov a spolu s Bank of Japan a ECB a niekoľkými menšími bankami postupne spustili programy kvantitatívneho uvoľňovania. Donedávna tabu v podobe záporných sadzieb už padlo na starom kontinente aj v Japonsku. To všetko s oficiálnym cieľom pomôcť ekonomike zrazenej na kolená finančnou krízou.

"Najviac znepokojujúce je to, že centrálne banky cítili schopnosť a povolanosť kontrolovať svet, ale pritom v tejto svojej snahe zlyhali," uviedol Kelly pre server Business Insider. "Je zarážajúce, že po dvadsiatich rokoch nízkych sadzieb, ktoré mali pomôcť, ale v mnohých prípadoch nepomohli postaviť ekonomiku na nohy, teraz centrálni bankári dúfajú, že by oným elixírom života mali byť záporné úroky." Tie podľa stratéga naopak ekonomike skôr ublížia.

Predstava, že "pokuta" za uloženie peňazí do bezpečia, bude motivovať banky radšej požičiavať do reálnej ekonomiky a analogicky spotrebiteľa prinútia radšej míňať ako šetriť, totiž môže byť omyl. Na trhoch totiž podobné extrémne opatrenia zasievajú pochybnosti a neistotu. "Prečo by to centrálne banky robili, keby sa ekonomike malo dariť lepšie?" Táto neistota doľahne aj na ekonomickú aktivitu.

Kellymu najviac leží v žalúdku Fed. "Yellenová by sa nemala báť vrátiť základnú sadzbu rýchlo na 1 % a dať trhu dôvod dôverovať ekonomike," vysvetľuje stratég. Obáva sa však, že americká centrálna banka bude mať tendenciu urobiť ďalší krok späť a možno nasledovať japonský príklad s (zatiaľ mierne) zápornou sadzbou. "Ekonomiky rastú, keď z ich rovníc odstraňujete neznáme. Niečo tak nevyskúšané, ​​ako sú záporné sadzby v USA, bude všetkým, len nie podporou dôvery," pokračuje Kelly.

Prípadné zvyšovanie sadzieb na marcovom zasadnutí FOMC je podľa neho prakticky vylúčené. "Ak sa situácia na trhoch výrazne nezlepší, zvyšovanie sadzieb sa posunie na ďalšie zasadnutie. Ak by ale Fed chcel naďalej posúvať termín zvyšovania úrokov, vliezol by tým do veľmi nebezpečnej pasce."

Súvisiace články

Aktuálne správy