Nemecká ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli o 0,3 %

Nemecká ekonomika si udržala na záver minulého roka stabilné tempo rastu, pričom ho potiahol najmä domáci dopyt. Informovali o tom portál RTTNews a agentúra DPA, ktoré zverejnili predbežné údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka upravený o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástol vo 4. kvartáli minulého roka medzištvrťročne o 0,3 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom štvrťroku. Výsledok je v súlade s odhadmi ekonómov.
V 2. štvrťroku minulého roka zaznamenala najväčšia ekonomika eurozóny medzištvrťročný rast na úrovni 0,4 %. Bolo to rovnaké tempo rastu ako v 1. kvartáli, za ktorý bol rast revidovaný smerom nahor z pôvodne udávanej hodnoty 0,3 %.
V medziročnom porovnaní ekonomika Nemecka vzrástla po úprave o kalendárne vplyvy v poslednom kvartáli minulého roka o 1,3 %. Tempo rastu sa tak zmiernilo, keďže v 3. štvrťroku dosiahol 1,7 %. Výsledok za 4. kvartál mierne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s medziročným rastom nemeckej ekonomiky o 1,4 %.
Hrubý domáci produkt na neupravenej báze sa medziročne zvýšil o 2,1 % po 1,7-% raste v predchádzajúcich troch mesiacoch. Údaj za 3. kvartál bol revidovaný smerom nadol z pôvodne udávanej hodnoty 1,8 %.
Za celý rok 2015 zaznamenala ekonomika Nemecka rast na úrovni 1,7 %, dodal Destatis, ktorý tak potvrdil v januári zverejnený odhad. Po úprave o kalendárne vplyvy dosiahol rast 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy