Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových nezamestnaných v krajine sa minulý týždeň znížil o 16 tis. na sezónne upravených 269 tisíc.

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o dávky v nezamestnanosti, sa znížil viac, ako sa očakávalo. Považuje sa to za znak toho, že trh práce zostáva v dobrej kondícii napriek spomaleniu ekonomického rastu a poklesu akciového trhu. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu v týždni končiacom sa 6. februára klesol o 16 tis. na sezónne upravených 269 tisíc.
Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných sa zníži na 281 tisíc. Minulotýždňový pokles posunul počet nových nezamestnaných v USA k blízkosti pokrízového minima 256 tisíc. To naznačuje, že v USA je veľmi nízka miera prepúšťania zo zamestnania napriek neistému ekonomickému výhľadu a turbulenciám na akciových trhoch.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa minulý týždeň znížil o 3 tis. na 281 250. Počet nových nezamestnaných v USA je už 49 týždňov po sebe pod hranicou 300 tisíc, ktorá sa považuje za znak dobrej situácie na trhu práce. Podľa minulotýždňovej vládnej správy v americkej ekonomike v januári vzniklo 151 tis. nových pracovných miest a miera nezamestnanosti prvýkrát za osem rokov klesla pod úroveň 5 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy