Z populárnej voľby sa dnes stáva nočná mora investorov: Nemecký index padá, už má výkonnosť na úrovni Nigérie

, bloomberg;patria Foto: SITA

Nemecký akciový trh vlani patril medzi investormi k najobľúbenejším. Tento rok sa ale trend obrátil. Na DAX sa investori pozerajú medvedími očami plnými strachu. Nemecký index sa obchoduje blízko miním z jesene 2014, rastú obavy o trh, ktorý sa tento rok pomaly ale isto stáva jedným z najmenej výkonných na svete.

Nemecký DAX s prepadol od začiatku tohto roka k stredajšiemu záveru o 16 percent, k štvrtkovému dopoludniu sa straty prehĺbil na bezmála 19 percent. Prepad nemeckého indexu prekonáva pády európskych konkurentov vo Francúzsku, Veľkej Británii alebo Švajčiarsku až o 7 percent. Investori bleskovo opúšťajú svoje pozície a vyberajú zisky z burzovo obchodovaných fondov na nemecký DAX.

Obavy spojené s bonitou Deutsche Bank vo vzťahu k hlavne vysoko rizikovým dlhopisom sú však len jedným z faktorov, ktoré tlačia nemecký index ku dnu. Mnohokrát omieľaný strach o globálne ekonomické zdravie si aj v Nemecku vybral svoju daň. Spolková republika udržuje pomerne blízke obchodné vzťahy s Čínou, ktorá je okrem Európy najväčším nemeckým obchodným partnerom. Krajina tak sa tak dostáva s ohľadom na spomaľujúce čínske hospodárstvo na najnižšiu úroveň za posledné štvrťstoročie. Môže stratiť viac ako iné trhy v regióne. Slabnúci dopyt z druhej najväčšej svetovej ekonomiky pocítil aj nemecký automobilový priemysel a akcie výrobcov osobných vozidiel od BMW po Daimler spadli len od začiatku roka o viac ako 20 percent.

Tento rok sa od samého začiatku vyznačoval výraznou volatilitou a nervozitou. Za rok 2015 tak zatiaľ zaznamenáva zisky zhruba tucet z 93 burzových indexov sledovaných agentúrou Bloomberg. Nemecko však rozsahom tohtoročných strát jednoznačne vyčnieva z davu. Akokoľvek bol DAX pre investorov vlani jasnou a populárnou voľbou, tento rok skrátka ani jeden z 30 titulov v nemeckom indexe nepridáva zisky. Ku stredajšiemu záveru nemecký burzový index od vrcholu vlani v apríli odpísal 27 percent.

Nemecký DAX sa tak dostáva na úroveň burzy v Nigérii a horšie sa tento rok vedie snáď len akciovému trhu na Ukrajine, v zbedačenom Grécku alebo kolísavej Číne. Zďaleka najviac sa v rámci Daxu tento rok suverénne nedarí Deutsche Bank. Jej akcie tento rok strácajú desiatky percent. Obavy o schopnosť nemeckej banky splácať záväzky plynúce z vysoko rizikových dlhopisov poslali nemecký finančný titul o viac ako 40 percent nižšie. Akcie nespasil ani chlácholivé vyjadrenia generálneho riaditeľa spoločnosti alebo nemeckého ministra financií a naďalej sa vezú na vlne negatívneho trhového sentimentu. Ani stredajšie skokový nárast, ktorý bol zďaleka najväčší v rámci jedného dňa od roku 2011, titul nespasil.

Posilňujúce euro navyše uberá na atraktívnosti nemeckému vývozu a hoci tamojšia ekonomika by mala podľa odhadov rásť v tomto roku tempom 1,8 percenta, čo prekonáva priemer eurozóny, spomaľujúci priemyselné objednávky alebo výroba zvyšujú skepticizmus s ohľadom na efektivitu stimulu ekonomiky Európskou centrálnou bankou. Dlhodobí investori síce čítajú množiace sa upokojujúce vyjadrenia, ale strácajú dôveru v nervózny trh.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy