Tesla Motors je v strate už 11 kvartálov

V štvrtom kvartáli sa čistá strata výrobcu elektrických vozidiel medziročne takmer strojnásobila, keď sa prehĺbila na 320,4 mil. USD zo 107,6 mil. USD v predchádzajúcom roku.

Americký výrobca elektrických vozidiel Tesla Motors zaznamenal už jedenástu kvartálnu stratu v rade, keď sa ani vyšším predajom nepodarilo vyrovnať nárast výdavkov. V období októbra až decembra 2015 spoločnosť vykázala čistú stratu vo výške 320,4 mil. USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa strata takmer strojnásobila, keďže spoločnosť vo štvrtom kvartáli 2014 evidovala čistú stratu 107,6 mil. USD.

Príjmy technologickej firmy sa pre vyššie predaje vozidiel Model S a Model X zvýšili o takmer 27 % na rekordných 1,21 mld. USD. Šéf americkej firmy Elon Musk však avizoval, že na konci marca predstavia dlho očakávaný lacnejší Model 3, ktorý by sa mal začať vyrábať v roku 2017 a predávať za 35 tis. USD.

Po zverejnení kvartálnych výsledkov sa Musk spolu s novým finančným riaditeľom Jasonom Wheelerom snažili uistiť investorov o ich odhodlaní znížiť náklady, naplniť výrobné ciele a zmierniť stratu. Spoločnosť Tesla Motors uviedla, že v tomto roku plánuje dosiahnuť zisk na upravenej báze, ako aj celoročný kladný čistý peňažný tok. Podľa Muska by mala Tesla evidovať prvý čistý zisk do štvrtého kvartálu a v marci zaznamenať kladný peňažný tok.

Spoločnosť navyše plánuje investovať 1,5 mld. USD na otvorenie viacerých predvádzacích miestností a na rozšírenie kapacity a spustenie produkcie v závode na batérie v Nevade. Tesla Motors na základe svojej prognózy predpokladá, že v tomto roku jej predaje stúpnu o 60 až 80 %.

(1 EUR = 1,1257 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy