Firmy ako Airbnb chcú od EÚ zablokovať národné zákony proti zdieľanej ekonomike

Takmer 50-členná skupina firiem na čele so spoločnosťami Airbnb, Uber Technologies a TaskRabbit sa usiluje presvedčiť predstaviteľov Európskej únie, že zdieľaná ekonomika podporuje rast a nemala by byť blokovaná jednotlivými národnými štátmi. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Celkovo 47 spoločností poslalo list holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii a požiadali ho o dôraznejšie presadzovanie biznis modelu, ktorý predstavuje zdieľaná ekonomika. Ako uviedli, takýto model podporí tvorbu nových pracovných miest a ekonomický rast.
„Vyzývame členské štáty, aby podporili tieto ciele a presadili, aby miestne a národné zákony neobmedzovali rozvoj zdieľanej ekonomiky na úkor obyvateľov Európy,“ uvádza sa v liste, ktorý spoločnosti poslali holandskému premiérovi 10. februára.
Firmy pôsobiace v rámci zdieľanej ekonomiky, ktorá je postavená na prenájme a požičiavaní vecí alebo služieb, tvrdia, že ich biznis model „umožňuje lepšie využívanie zdrojov“. Európska únia považuje tieto firmy ako Uber alebo Airbnb za vhodný spôsob podpory ekonomiky bez toho, aby členské štáty museli zvýšiť verejné výdavky. Viaceré krajiny ale tvrdia, že firmy z tejto oblasti by nemali mať možnosť obchádzať národné zákony. Napríklad v decembri minulého roka sa belgický súd obrátil na Súdny dvor Európskej únie, či by alternatívna taxislužba Uber nemala byť regulovaná rovnako ako oficiálna taxi služba.
Airbnb však vo vyhlásení, ktoré je súčasťou spoločného listu holandskému premiérovi, uviedla, že EÚ „môže byť lídrom v ekonomickej revolúcii,“ z ktorej budú ťažiť ako domácnosti, tak miestne podniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy