Zisk firmy Total za štvrtý kvartál prekonal očakávania

Za október až december francúzska ropná spoločnosť vykázala čistý upravený zisk v objeme 2,1 mld. USD, analytici očakávali, že bude na úrovni 1,931 mld. USD.

Francúzska ropná spoločnosť Total za štvrtý kvartál vykázala lepší čistý zisk, ako sa očakávalo, a to vďaka rekordnej ťažbe a vysokým rafinérskym maržiam v Európe. Firma vo štvrtok informovala, že jej čistý upravený zisk za posledné tri mesiace roka 2015 medziročne klesol o 26 % na sumu 2,1 mld. USD. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že sa zníži až na 1,931 mld. USD.

Produkcia uhľovodíkov firmou Total v záverečnom kvartáli vlaňajška medziročne stúpla o 5,5 % na 2,3 mil. barelov ropného ekvivalentu denne. Analytici očakávali, že bude v objeme 2,371 mil. barelov ropného ekvivalentu denne. Spoločnosť však uviedla, že ešte viac plánuje znížiť náklady a zredukovať výdavky, keďže pretrvávajú nízke ceny ropy. Total konštatoval, že kapitálové výdavky chce v tomto roku zredukovať na sumu zhruba 19 mld. USD, čiže oproti roku 2015 o vyše 15 %.

Firma zároveň plánuje v roku 2016 predať majetok za približne 4 mld. USD. Finančný riaditeľ Patrick de La Chevardiere však povedal, že pri cene ropy zhruba vo výške 30 USD za barel je ťažké predať majetok v oblasti ťažby za rozumnú cenu. „Ak nedokážeme dosiahnuť rozumnú cenu, nemôžeme predať,“ dodal. Total zároveň uviedol, že neplánuje znížiť počet zamestnancov.

(1 EUR = 1,1257 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy