Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v januári vzrástli

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku aj v januári vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe, avšak menej, ako ekonómovia očakávali. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.
Presnejšie, index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa v prvom mesiaci tohto roka zvýšil medziročne o 0,9 %, rovnako ako v decembri, zatiaľ čo analytici predpovedali, že tempo jeho rastu stúpne na 1,2 %.
V januári pritom najviac zdraželi potraviny, a to o 1,4 %, kým ceny oblečenia a obuvi stúpli len o 0,1 % a ceny elektriny, plynu a ďalších palív klesli o 0,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v januári znížili, už druhýkrát v rade, a to o 0,1 % po decembrovom poklese o 0,3 %.
Takzvané jadrové spotrebiteľské ceny, bez zarátania nestálych cien potravín a energií, po očistení od sezónnych vplyvov v januári vzrástli medziročne o 1,5 % a medzimesačne o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Maďarska v januári zvýšil medziročne o 1 % a medzimesačne klesol o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy