Produkcia v priemysle v decembri rástla o vyše 8 %

Za celý rok 2015 stúpla produkcia v priemysle na Slovensku o takmer 6 %.

Priemyselná produkcia na Slovensku v poslednom mesiaci minulého roka rástla medziročne o 8,2 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) očistených o vplyv počtu pracovných dní. Oproti novembru to znamenalo spomalenie dynamiky o 3,6 percentuálneho bodu. Za celý rok 2015 tak priemyselná produkcia na Slovensku v medziročnom porovnaní stúpla o 5,9 %, kým v roku 2014 rástla o 3,7 %. V medzimesačnom porovnaní po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v decembri oproti novembru klesla o 0,6 %.

Medziročný rast priemyselnej produkcie ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 10,3 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,1 %, v ťažbe a dobývaní o 8,6 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby rástla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 30,4 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 23,8 %, vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 19,3 %, vo výrobe elektrických zariadení o 10,6 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 32,1 %. Objem produkcie sa znížil hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13,4 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,9 %.

V priemere za celý rok 2015 ovplyvnil rast priemyselnej produkcie ako celku rast v priemyselnej výrobe o 6,4 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,9 % a v ťažbe a dobývaní o 0,4 %. V rámci priemyselnej výroby rástla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 10,9 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 10,7 %, vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 8,4 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 3,1 % a vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,7 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 9,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy