Rezortné vyznamenania 2016

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter už štvrtý rok pokračuje v tradícií oceňovania osobností, ktoré svojou prácou a aktivitami pozdvihli nielen úroveň, ale aj samotné vnímanie sociálnej práce.
Pred deviatimi rokmi Organizácia spojených národov vyhlásila 20. február za Svetový deň sociálnej spravodlivosti. Práve tento deň považovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR za vhodnú príležitosť poďakovať zamestnancom rezortu za vynikajúce pracovné výsledky a dať im vyznamenania. Udeľovanie rezortných vyznamenaní sa traduje už od roku 2009 a je počinom ministerstva k zvyšovaniu spoločenského statusu zamestnancov rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Toto prestížne morálne ocenenie vyzdvihuje prácu v sociálnej sfére a poukazuje na jej, čím ďalej väčšiu, dôležitosť a nenahraditeľnosť. Skúsenosti totiž potvrdzujú, že kvalitná sociálna práca prispieva k sociálnej zmene. Aj vďaka nej sa riešia problémy v medziľudských vzťahoch, čo je základom pre dosiahnutie spokojného života. Sociálni pracovníci pomáhajú jednotlivcom, rodinám a komunitám, ktorí sú znevýhodnení pri riešení najrôznejších, neraz veľmi zložitých životných situácií. Väčšinou sa priama pomoc začína a uskutočňuje na pracoviskách úradov práce, v pobočkách Sociálnej poisťovne, zariadeniach sociálnych služieb a detských domovoch po celom Slovensku. Je preto na mieste, že venujeme pozornosť nielen sociálnej práci a jej atribútom, ale aj jej vykonávateľom.
Slávnostným stretnutím si nepripomenieme len spomínaný významný medzinárodný sviatok, Svetový deň sociálnej spravodlivosti, ale aj 25. výročie služieb zamestnanosti. Preto sme, okrem pohľadu Organizácie spojených národov, pridali ešte rozmer služieb zamestnanosti, ako jeden z dôležitých atribútov sociálnej politiky a zároveň súčasť sociálnej práce. V posledných rokoch téma služieb zamestnanosti patrí ku kľúčovým, ktorej vláda Slovenskej republiky a  špeciálne rezort práce, venuje maximálnu pozornosť.
Rezortné vyznamenania si z rúk ministra práce prevezmú ľudia, ktorí sú uznávanými autoritami v pôsobnosti rezortu. Ich mená a príbehy zverejníme zajtra na slávnostnom podujatí, ktoré sa začne o 17.00 h. v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej 19.

Súvisiace články

Aktuálne správy