VW a Daimler v USA sťahujú na kontrolu airbagov 1,5 mil. áut

Poruchové airbagy vyrobila japonská spoločnosť Takata Corp.

WASHINGTON/ FRANKFURT 10. februára (SITA, Reuters) – Nemecké automobilky Volkswagen a Daimler sťahujú 1,5 mil. vozidiel v USA pre potenciálne poruchové airbagy vyrobené japonskou spoločnosťou Takata Corp. Sťahovanie áut realizujú po tom, ako americký regulačný úrad minulý mesiac povedal, že podľa firmy Takata sa porucha môže týkať 5,1 mil. áut v USA. Volkswagen uviedol, že na opravy zvolá v USA 680 tis. áut pre potenciálne poruchové airbagy. Nasleduje tak firmu Daimler, ktorá v utorok večer informovala, že kontrolovať bude 840 tis. áut s airbagmi Takaty.
Daimler však uviedol, že nemá informácie o zlyhaní airbagov v jeho vozidlách a počet sťahovaných áut by sa mohol zmenšiť po uskutočnení ďalších technických štúdií americkým Národným úradom pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA). Problémy s airbagmi Takaty boli prvýkrát hlásené v roku 2009. Doteraz v USA približne 14 výrobcov áut stiahlo na kontrolu celkovo zhruba 24 mil. vozidiel.

Americký regulačný úrad 22. januára ohlásil nové zvolávanie vozidiel s potenciálne chybnými airbagmi Takaty, s tým, že sa to bude týkať niektorých predtým nepostihnutých automobiliek vrátane firiem Volkswagen a Daimler. V novembri americký regulačný úrad uložil firme Takata pokutu 70 mil. USD a stále ju vyšetruje ministerstvo spravodlivosti USA.

( EUR = 1,1257 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy