Fed možno zmierni tempo rastu úrokových sadzieb

Americká ekonomika čelí viacerým globálnym hrozbám, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť jej rast a donútiť centrálnu banku, aby spomalila tempo budúceho zvyšovania úrokových sadzieb. Uviedla to dnes šéfka Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová. Informovala o tom agentúra AP.
Vo svojej polročnej správe pre Výbor finančných služieb Snemovne reprezentantov Yellenová upozornila najmä na vývoj v Číne, konkrétne oslabovanie čínskej meny a spomaľovanie tempa tamojšieho ekonomického rastu, čo viedlo k otrasom na finančných trhoch. Podľa šéfky Fedu centrálna banka počíta s postupným zvyšovaním úrokových sadzieb, no konkrétny postup ešte nestanovila. „Ak by sa vývoj (americkej) ekonomiky neuberal očakávaným smerom, Fed bude postupovať pomalšie,“ dodala.
Viacerí ekonómovia pôvodne počítali, že centrálna banka zvýši úrokové sadzby tento rok štyrikrát. Teraz však očakávajú, že Fed tak urobí maximálne dvakrát, možno len raz.
Podľa Yellenovej síce na základe viacerých ukazovateľov ekonomika Číny nezaznamenáva príliš prudké spomaľovanie rastu, no nedávny pokles kurzu jüanu zvýšil obavy o jej budúci vývoj. „Táto neistota viedla k zvýšeným otrasom na svetových finančných trhoch a posilnila obavy o ďalší rast globálnej ekonomiky,“ dodala šéfka Fedu.
Pozitívom podľa nej naďalej zostáva trh práce v USA, keďže miera nezamestnanosti klesla už na 4,9 %. Na druhej strane, inflácia sa nestále vzďaľuje od inflačného cieľa na úrovni 2 %. Dôvodom sú nízke ceny energií a rast kurzu dolára. Silný dolár tlačí infláciu smerom nadol, keďže zlacňuje zahraničné tovary pre amerických zákazníkov.
Podľa Yellenovej je však centrálna banka presvedčená, že vplyv cien energií a sily dolára sa v nasledujúcich mesiacoch zmierni. Infláciu by okrem toho mal podporiť aj zdravý trh práce, ktorý vedie k rastu miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy