Nemci nakupujú všetko za hotovosť, vláda si myslí, že je to problém

, quartz;Bild Foto: SITA

Nemci naozaj radi nakupujú za hotovosť. Nemajú radi ak im niekto káže, aby už zabudli na bankovky aj mince vo svojom každodennom živote.

Nemecké ministerstvo financií oznámilo plány zakazujúce platby v hotovosti vo výške viac ako 5000 eur. Chce tým účinnejšie bojovať voči financovaniu terorizmu a praniu špinavých peňazí. Tento krok sa ale stretol s veľkým odporom. Nemecký bulvárny Bild publikoval otvorený list s názvom "Ruky prečo od našej hotovosti." Noviny vyzvali svojich čitateľov, aby poslali list adresovaný ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu.

Nemecko naďalej úspešne bojkotuje rastúci trend automatizovaných platieb a využívania platobných kariet. V roku2013 bolo v Nemecku iba 18 % platieb uhradených kartami. Pre porovnanie, vo Veľkej Británii to bolo 59 %. V peňaženke obyvateľa Nemecka nájdeme v priemere takmer dvakrát toľko peňazí ako čo nosí pri sebe Američan. Aj keď nikto presne nevie, prečo Nemci dávajú prednosť použitiu hotovosti, prieskum naznačuje, že majú radi anonymitu. Navyše hotovosť im pomáha lepšie sledovať svoje výdavky.

Nemecký zákonodarca Konstantin von Notz zo Strany zelených opísal najnovší návrh ako útok na súkromie. Na svojom twitteri uviedol, že „cash nám umožňuje zostať v anonymite pri každodenných operáciách. V ústavnej demokracii, ide o slobodu, ktorú si treba brániť. "

Nemecko sa teda v 21. storočí vyberá presne opačnou cestou ako zvyšok Európy. Švédsko má ambíciu stať sa prvou bezhotovostnou spoločnosťou na svete, v Dánsku vláda zvažuje umožniť  maloobchodníkom, reštauráciám či čerpacím staniciam možnosť prestať prijímať platby v hotovosti. V Londýne si už nekúpite za hotovosť lístok na autobus.

Zostáva nejasné, či sa nemeckému ministerstvu financií podarí presadiť nepopulárny návrh, alebo sa radšej pokúsi nájsť celoeurópske riešenie. V súčasnosti existujú limity hotovostných transakcií v mnohých európskych krajinách, vrátane Francúzska (1000 eur), Španielska (2500 eur) a Talianska (2999.99 eur).


 


Tu je 5 dôvodov prečo by podľa denníka mali Nemci písať ich fifnancmajstrovi:

1. Hotovosť je sloboda!
Nemci milujú hotovosť, štyri z piatich faktúr uhrádzajú v hotovosti. Chránia si tým svoje súkromie: v digitálnom svete poskytuje hotovosť jediný spôsob, ako uniknúť zberu dát a sledovaniu zo strany bánk a vlád pri peňažných transakciách.

2. Hotovosť vás chráni pred štátnou buzeráciou!
Dnes je to hotovostný limit 5000 euro,  a zajtra? S limitom sa otvárajú ďalšie možnosti pre štátne zásahy voči občanom. Vo Francúzsku sa napríklad hotovostný limit znížil vlani v lete z 3000 eur na 1000 eur.

3. Hotovostný limit vrhá na nevinných občanov  podozrenie!
Vzhľadom k tomu, že len veľmi malá skupina občanov obchádza zákon, teda že neplatí dane a perie špinavé peniaze, nie je dôvod, prečo by mali trpieť všetci.  Ak bude chcieť za niečo zaplatiť viac ako 5000 a v hotovosti, môžete sa dostať do pozornosti, že tieto peniaze ste nezarobili poctivou prácou.

4. Bankovky fungujú vždy, technológie nie!
Čo keď technológia zlyhá a žiadne prevody nebudú možné? Potom je hotovosť jediný spôsob, ako dokážete zaplatiť.

5. Niet dôvodov pre zavedenie limitov!
S obmedzením hotovostného limitu chce vláda účinne bojovať proti nelegálnej práci a praniu špinavých peňazí. Ale odborníci tvrdia: toto nefunguje! Prof. Friedrich Schneider (University of Linz), napríklad odhaduje, že čierna ekonomika by tým klesla len o dve percentá. Pričom sama dopustila pranie špinavých peňazí cez rôzne finty s digitálnymi peniazmi, falošnými identitami pri bankových prevodoch a presunov miliónov cez takzvané reťazové prevody cez sprostredkovateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy