Enel dosiahol plánovanú výšku jadrového zisku za rok 2015

Talianska energetická skupina za minulý rok podľa predbežných výsledkov vykázala jadrový zisk bez zahrnutia vplyvov jednorazových transakcií v sume 15 mld. eur.

Talianska energetická spoločnou Enel splnila svoj plán v oblasti jadrového zisku za minulý rok, hoci klesol o 3,2 % v dôsledku nepriaznivého vývoja na devízovom trhu a nákladov na predčasné odchody do dôchodku. Enel v utorok informoval, že podľa predbežných výsledkov je jeho jadrový zisk bez zahrnutia vplyvov jednorazových transakcií v sume 15 mld. eur. Tento výsledok je v súlade s očakávaniami analytikov oslovených agentúrou Reuters aj s plánom spoločnosti.
Tržby Enelu v minulom roku boli v sume 75,7 mld. eur. Oproti predošlému roku mierne oslabili, a to o 0,1 %. Príčinou bol pokles predaja elektriny, ktorý však čiastočne vykompenzoval rast predaja plynu. Skupina Enel, ktorá je najväčšou talianskou energetickou firmou, zároveň uviedla, že jej dlh v závere decembra bol v sume 37,5 mld. eur, pričom v novembri ohlásila, že v závere roka plánuje mať dlh na úrovni 38 mld. eur.

Enel zároveň v utorok informoval, že firma Enel Green Power vyrábajúca elektrinu z obnoviteľných zdrojov, ktorá je súčasťou skupiny, podľa predbežných výsledkov vlani dosiahla zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) v sume 1,8 mld. eur, čo bol medziročný pokles o 5,3 %. Tržby Enel Green Power za rok 2015 boli v sume 3 mld. eur, čiže sa medziročne nezmenili. Inštalovaná kapacita firmy sa minulom roku zvýšila o 1,5 GW.

Enel sa na konci minulého roka dohodol na predaji svojho podielu v Slovenských elektrárňach skupine EPH. Predaj akcií sa uskutoční v dvoch fázach. V prvej fáze získa EPH 33-percentný podiel elektrární a po dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce aj zvyšný 33-percentný podiel. Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy