Penta investuje do PrimeCell, ktorá vyvíja liečivá na báze kmeňových buniek

Skupina Penta sa rozhodla investovať do farmaceutického výskumu. V pondelok (8.2.) oznámila vstup do spoločnosti PrimeCell, ktorá vyvíja liečebné prípravky na báze kmeňových buniek. Hlavný akcionár firmy Michal Zahradníček si väčšinu akcií ponechá. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes (MF DNES).
Denník pripomína, že pre Zahradníčka je spojenie s Pentou dôležité kvôli prístupu k pacientom počas klinických štúdií, bez ktorých sa výskum nezaobíde.
„Penta Investments odkúpila od Michala Zahradníčka, majoritného akcionára PrimeCell Therapeutics, časť jeho podielu,“ uviedli aktéri transakcie v tlačovej správe. Veľkosť podielu, ktorý Penta vlastní, ani výšku investície však nespresnili.
Zahradníček si v každom prípade udržal v PrimeCell kontrolu. „Zostávam majoritným akcionárom,“ povedal.
„Penta má minoritný podiel, je však pravdepodobné, že sa bude v budúcnosti zvyšovať,“ povedal ku vstupu skupiny hovorca Penty Ivo Mravinac.
Penta vlastní početnú sieť nemocníc. V Poľsku jej patrí najväčšia privátna nemocničná firma EMC Instytut Medyczna s ôsmimi nemocnicami a 16 ambulanciami. Na Slovensku má 27 nemocníc a polikliník. A nemocnice chce nakupovať aj v Česku.
Spoločnosť PrimeCell vznikla v roku 2006 ako firma zaoberajúca sa uvádzaním výsledku českého výskumu v oblasti medicíny na trh. Pri jej zrode stáli Zahradníček s partnerom Ivom Kristenom. Ich firma sa špecializuje na liečivá na báze kmeňových buniek.
Každý, kto chce uviesť na trh nový liek, musí uskutočniť rozsiahle klinické štúdie a získať oficiálny certifikát. Ide o mimoriadne drahý proces s neistým výsledkom. V prípade úspechu to ale investorom prinesie vysoký zisk z predaja lieku či prepožičania licencií ďalším výrobcom.
Najpokročilejším projektom firmy PrimeCell je bunkový preparát na kĺbové defekty NTC Chondrograft, pre ktorý PrimeCell už roky rokuje s Európskou liekovou agentúrou o certifikácii. S izraelským partnerom zase vyvíja liek, ktorý sa používa na tzv. diabetickú nohu – Diacellix.
Zahradníček už v minulosti pre MF DNES uviedol, že podľa neho sa investície do biomedicíny oplatia ako súkromníkom, tak štátu. Dodal, že návratnosť vloženého kapitálu je síce dlhšia ako 15 rokov, za to môže mať veľký efekt.
Penta, pre ktorú je zdravotníctvo jedným z kľúčových odborov, sa investíciám do výskumu zatiaľ nevenovala. Vstupom do PrimeCellu nasleduje skupiny ako PPF či KKCG, ktoré už predtým vložili do biotechnologického výskumu nemalý kapitál.

Súvisiace články

Aktuálne správy