Goldman Sachs: Ropa sa zotaví rýchlejšie než kovy

, CNBC Foto: TASR

Ceny kovov môžu prekonať ropu za ostatných 20 mesiacov, ale je nepravdepodobné, že tento trend bude pokračovať. Ceny kovov budú klesať aj keď sa už ropa zotaví, predpovedajú analytici Goldman Sachs.

"Na strane ponuky majú kovy vyššie náklady na uzavretie, pomalší pokles a nekonečné skladovacie kapacity. Bridlicová ropa má nižšie náklady na uzavretie, viac reaguje na pokles cien a má limity opre skladovanie," porovnávajú Goldmani vo svojej poznámke z pondelka.

Navyše, dopyt po kovoch pravdepodobne zostane utlmený, pretože segment bol viac vystavení spomaleniu investíciami riadenej "starej čínskej ekonomiky," píše Goldman Sachs.

"Dnes nepredvídame žiadne významné oživenie rastu čínskeho dopytu po kovoch v roku 2016, pretože čínsky dopyt po ťažkých kovoch a komoditách bude pravdepodobne aj naďalej obmedzený kvôli značnému dlhu a inventarizácii majetku," píše sa v správe.

Stavebný priemysel nebol nijako zvlášť citlivý na ceny kovov, takže lacnejšie kovy nevyvolajú nový stavebný boom, dodali.

Banka predpovedá najviac medvediu pozíciu pri medi, hovorí o prepade cien o 14 percent v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, až na 4000 dolárov za tonu. Týmto korigovala svoju predchádzajúcu prognózu 4500 dolárov za tonu. "Celkovo sme dnes svedkami pomalého celosvetového rastu dopytu po medi na 0,5 percenta v roku 2016, čo je výrazne pod trendom okolo 2,5 percenta ročne, a pod našou predchádzajúcou prognózou takmer o dve percentá." Goldmani očakávajú prebytok dodávky medi a podľa nich sa trh s týmto kovom nevráti späť do rovnováhy až do roku 2020.

Aj cenu hliníka vo svojej ročnej predikcii upravili na 1350 dolárov za tonu, v predchádzajúcej ešte hovorili o 1550 dolároch za tonu. "Trh hliníka dnes podľa nášho názoru čelí najväčšiemu medvediemu šoku za niekoľko generácii, a možno najväčšiemu vo svojej histórii," píšu Goldmani. "Rast dopytu je hlboko pod trendom a ponuka, najmä tá čínska, odoláva napriek poklesu cien." Tento medvedí trh hliníka pretrvá aj v priebehu nasledujúcich 12-24 mesiacov do značnej miery preto, že čínski výrobcovia nahromadili solídne hotovostné rezervy pri bežných cenách a je nepravdepodobné, že by obmedzili svoje výrobné kapacity, čím by sa dosiahla rovnováha na trhu počas uvedeného obdobia.

Goldman predpovedá medvedí trh aj pre zlato, hlavne kvôli očakávaniu vyšších reálnych úrokových sadzieb v USA počas rokov 2016 a 2017. Predpovedajú cenu Comex zlata na úrovni tisíc dolárov za uncu do konca tohto roka.

O niečo pozitívnejšie rozmýšľa banka o zinku. Predpovedá 7 percentný rast na trojmesačnom výhľade, na 1800 dolárov za tonu, aj keď znížila svoj 12-mesačný výhľad z 1800 na 1700 dolárov za tonu. "Zinok je jediný základný kov s vyhliadkou na deficit počas najbližších 12-tich mesiacov, v dôsledku zníženia ťažby a krátenia dodávok. Očakávame, že zinok výrazne predstihne ceny iných kovov, zinkové huty spôsobia obdobie zhoršenia marží."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy