MMF zatiaľ ďalšiu pomoc Ukrajine neposkytne

Dôvodom je nestabilita súčasného ukrajinského vládneho kabinetu.

Medzinárodný menový fond (MMF) neposkytne Ukrajine ďalšiu pomoc dovtedy, kým nebude jasné, že v prípade kolapsu vlády, bude nový kabinet uskutočňovať dohodnuté reformy. V pondelok to uviedla ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková. Na ďalšiu pomoc z balíka v hodnote 40 mld. USD čaká krajina od októbra.

Nevýrazný výkon vlády Arsenija Jaceňuka pri zavádzaní reforiem a domáce politické napätie spôsobili, že vyplatenie tretej tranže pomoci sa zdržalo. „Myslím, že postoj MMF nie je politický a počká, kým bude jasné, ako bude vyzerať vedenie krajiny a to, či toto vedenie preberie zodpovednosť za plnenie podmienok, na základe ktorých nám poskytli už 6,7 mld. USD,“ uviedla Jaresková. „Môžu poskytnúť pomoc aj inej vláde, tá však musí prevziať zodpovednosť a záväzky, ku ktorým sme sa zaviazali pred rokom,“ povedala ministerka. MMF situáciu nekomentoval.

Vnútornú nestabilitu spôsobila minulotýždňová demisia ukrajinského ministra hospodárstva Aivarasa Abromaviciusa. Pod jeho konanie sa popísala frustrácia z blokovania hlavných vládnych reforiem v parlamente. Problémy Jaceňukovej vlády vyvolali špekulácie o zmenách na ministerských postoch. Vláda by tiež mohla čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery v parlamente. Mohlo by sa tak stať približne v polovici februára.

(1 EUR = 1,1101 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy