Zrušte 500 eurové bankovky, nemajú zmysel!

, BBC;ČTK;FT Foto: SITA

Bankovky v hodnote 500 eur má dnes bežne v peňaženke málokto, hlavne ak môže pohodlne platiť kartou, či telefónom. Obľubujú ich skôr teroristi, drogové kartely a iné živly v podsvetí. Názorov, že bankovky s vysokou nominálnou aj reálnou hodnotou by sa mali zrušiť, pribúda.

Aktuálne sa tejto téme venuje aj štúdia Harvard Kennedy School vyhotovená bývalým šéfom banky Standard Chartered Petrom Sandsom. Štúdia tvrdí, že nelegálne hotovostné transfery dosahujú dva  bilióny dolárov ročne. "Bankovky s vysokým nominálom hrajú minimálnu úlohu vo fungovaní legálnej ekonomiky, sú ale úplne zásadné pre nelegálne aktivity," hovorí Sands, ktorý sa snaží prinútiť krajiny G20, aby tému prerokovali pred septembrovým summitom v Číne. "Štáty paradoxne dávajú zločincom tieto prostriedky k dispozícii."

Už aj Európska únia a ďalšie medzinárodné organizácie sa snažia obmedziť používanie bankoviek s vysokým nominálom, ako je napríklad švajčiarska tisícfrankovka, ktorá svojou hodnotou prekonáva najvyššie bankovky v obehu vo Veľkej Británii či Spojených štátoch.

Donedávna boli tieto aktivity limitované na jednotlivé krajiny. Napríklad Veľká Británia pred šiestimi rokmi zakázala bankám používať päťstoeurovku. Banky a zmenárne tam prestali vydávať päťstoeurové bankovky po tom, čo sa objavila správa, že 90 percent dopytu súvisí so zločinom, upozorňuje britský denník The Guardian.

Minulý týždeň však aj Európska komisia uviedla, že začne vyšetrovať úlohu päťstoviek vo financovaní terorizmu. "Kriminálnikom tieto bankovky vyhovujú kvôli jednoduchému transportu," citoval nedávno denník Financial Times Davida Lewisa z agentúry FATF, ktorú založila skupina G7 pre boj s latinskoamerickými drogovými kartelmi.

Snahy rušiť tieto bankovky ale budú narážať na odpor aj inde ako u teroristov a podvodníkov. Rad obyvateľov to vníma ako ďalší krok k bezhotovostnej spoločnosti, ktorá dá bankám a vládam väčšiu kontrolu nad majetkom občanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy