Podľa svetového obchodníka s ropou zostanú ceny ropy na nízkej úrovni 10 rokov

Ceny ropy zostanú na nízkych úrovniach ďalšie desaťročie. Dôvodom je na jednej strane spomaľovanie tempa rastu čínskej ekonomiky a na druhej americký ropný sektor ťažiaci bridlicovú ropu, ktorý výraznejší rast cien neumožňuje. Uviedol to v rozhovore pre agentúru Bloomberg Ian Taylor šéf spoločnosti Vitol Group, ktorá je najväčším nezávislým obchodníkom s ropou na svete.
„Výraznejší rast cien sa nedá očakávať,“ povedal Taylor s tým, že ceny ropy sa v budúcich 10 rokoch budú pohybovať v rozpätí od 40 do 60 USD (od 36,03 do 54,05 eura) za barel (159 litrov). V tomto rozpätí by podľa neho mohli zotrvať päť až desať rokov. Ak sa jeho prognóza vyplní, krajiny bohaté na ropu a energetický priemysel budú čeliť najdlhšiemu obdobiu nízkych cien ropy od rokov 1986 až 1999.
Ako Taylor dodal, je ťažké odhadovať, či sa ceny už odrazili od dna, keďže ponuka aj naďalej prevyšuje dopyt, čo znamená pokračujúce zvyšovanie zásob ropy na trhu. Napriek tomu však nevylučuje pre 2. polrok určité zotavenie cien na 45 až 50 USD za barel.
Čo sa týka budúcnosti, podľa Taylora je možné, že ceny ropy sa už nevrátia na trojciferné hodnoty, ktoré výrazne vylepšili pozíciu štátnych fondov v krajinách Blízkeho východu a zvýšili hodnotu firiem ako Exxon Mobil a BP. Je to najmä preto, že na jednej strane sú zásoby ropy na svetovom trhu príliš vysoké a na druhej sa ropa v súčasnosti využíva podstatne efektívnejšie než v minulosti. Navyše, situáciu komplikuje Irán, ktorý sa po období sankcií vracia na trh, ako aj fakt, že reformujúce sa ekonomiky, najmä Čína, ktoré sú hlavným ťahúňom v oblasti dopytu po rope, spomaľujú tempo rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy