Obchodný deficit Fínska v decembri prudko vzrástol

Deficit zahraničného obchodu Fínska zaznamenal na záver minulého roka prudký rast, čo je dôsledok výrazného poklesu exportu, zatiaľ čo dovoz v rovnakom období vzrástol. Informoval o tom portál RTTNews.
Fínsky obchodný deficit dosiahol v decembri minulého roka 340 miliónov eur. V rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka to bolo len 26 miliónov eur. Schodok sa zvýšil aj oproti novembru 2015, keďže v danom mesiaci dosiahol 240 miliónov eur.
Dôvodom nepriaznivého vývoja je pokles hodnoty vývozu. Export klesol v decembri minulého roka medziročne o 5 %, zatiaľ čo dovoz sa o 1 % zvýšil.
Pod pokles vývozu sa do veľkej miery podpísali štáty mimo Európskej únie. Zatiaľ čo fínsky export do krajín EÚ zotrval v decembri minulého roka zhruba na rovnakej úrovni ako v decembri predchádzajúceho roka, vývoz do štátov mimo EÚ klesol o 11 %. Dovoz z krajín EÚ sa o 5 % zvýšil, naopak, dovoz z krajín mimo Európskej únie o 4 % klesol.
Za celý rok 2015 dosiahol obchodný deficit Fínska 690 miliónov eur. Oproti roku 2014 to znamená výrazný pokles schodku, keďže v danom roku dosiahol obchodný deficit 1,8 miliardy eur. Klesol tak vývoz, ako aj dovoz, pričom vývoz klesol o 4 % a dovoz o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy