Bude to veľmi drahé: Ekonomický dopad vírusu Zika

, bloomberg Foto:TASR

Ľudia si začali podrobnejšie plánovať cestovanie, prepadol ich strach z vírusu prenášaného komármi. Vírus Zika sa už objavil vo viac než 26 krajinách. Zmätok je pochopiteľný. Vírus sa spája s alarmujúcou vrodenou chybou, či neurologickou poruchou. Nie je nič lepšie na vyvolanie paniky, ako vyhliadka, na generáciu zmrzačených novorodencov.

Ale okrem alarmujúcej správy ohľadom hrozby pre verejné zdravie je tu aj o niečo tichšie varovanie. Sú to ekonomické straty. Vnára sa dôležitá, aj keď možno celkom surová otázka: koľko nás bude stáť tento vírus?

Dnes je ešte príliš skoro robiť takéto výpočty. Až do minulého roka bol vírus známy len miernymi príznakmi. Ale predstava možného finančného zmätku, ktorú by  choroba mohla spôsobiť je zarážajúca. Stačí sa pozrieť na to, čo komár Aedes už dokázal. Ide o horúčku dengue. Tá si podľa Donalda Sheparda, ekonóma z  Brandeis University, vyžiadal v roku 2013 z globálnej ekonomiky 8,9 miliárd amerických dolárov. Tento údaj predstavuje cenu za starostlivosť o obete dengue, ktorých bolo v roku 2013 po celom svete 58,4 milióna. Plus náklady na stratený čas a produktivitu. Nie je teda žiadnym prekvapením, že najviac to zaťažilo rozvojové krajiny. Desať krajín (deväť z nich je rozvojových)znášalo 82 % celkových nákladov na potlačenie dengue v roku 2013. Choroba bola najdrahšia v Indonézii, vyšla na 2,2 miliardy dolárov. Do prvej trojky sa dostala aj Brazília, 728 miliónov dolárov, ale k tejto sume treba pripočítať náklady na prevenciu. Odhad tým pádom vzrástol na 1,2 miliardy.

Je pravda, že porovnanie s vírusom Zika asi relevantné nebude, veď dengue má predsa oveľa väčší globálny dosah. Shepardov výskum sa pozrel na 141 krajín a oblastí, kde sa objavili známky prenosu. Existujú rôzne kmene vírusu dengue, čo môže viesť k závažným ochoreniam až k smrti. Podľa Shepardových výpočtov mali v roku 2016 na svedomí 13 586 životov. To je relatívne malý podiel na celkovom počte obetí, ale tieto úmrtia predstavujú 11,9 percent z globálnej ekonomickej záťaže tejto choroby.

Potom je tu cena, ktorú treba zaplatiť za obavy zo šírenia vírusu. Hoci sa Shepard snažil zdokumentovať všetky ekonomické dopady, do svojej štúdie nezahrnul príjmy z turistiky. Zdravotníci z Austrálie, Dánska, Veľkej Británie a USA už hlásia infekciu Zika u ľudí, ktorí sa vrátili z Latinskej Ameriky a Karibiku. "Ak dôjde k prepuknutiu, ľudia sa týmto regiónom budú vyhýbať," myslí si Duane Gubler, odborník na infekčné ochorenia na Duke-NUS Graduate Medical School v Singapure, autor cestovný odporúčaní, ktoré rozdáva americké Centrum a pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Dopady podobných situácií z histórie nám dávajú určitý výhľad. Počet turistov prichádzajúcich do Hongkongu klesol o 68 percent len dva mesiace po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia vydala varovanie o epidémii SARS v roku 2003. V Južnej Kórei o 54 percent dva mesiace po tom, čo sa v roku 2015 začalo hovoriť o ohniskách respiračného vírusu MERS.

Vírus Zika sa podpísal pod turistický ruch keď zdravotnícke organizácie varovali tehotné ženy a tie, ktoré otehotnieť plánovali, aby sa vyhli návšteve postihnutých oblastí, ako je Brazília, Portoriko a Barbados. To je ale zlá správa pre v Brazíliu, ktorá sa v boji proti recesii spolieha v súčasnosti aj na karnevalové slávnosti, ktoré fungujú ako magnet pre zahraničných turistov. Krajina očakáva tiež zhruba pol milióna turistov na olympijských hrách v auguste, počas chladnejšej, suchšej tropickej zimy kedy je aj menej komárov.

Nájdu sa aj takí, ktorí dokážu z tejto situácie finančne ťažiť. Ide o cestovné poistenie. Podľa agentúry Reuters hlási RoamRight, čo je popredný americký poskytovateľ cestovného poistenia, že objednávky na poistenie výletov zahŕňajúce oblasti zasiahnuté vírusom Zika sa od decembra vyšplhali takmer o 10 percent. Tu však rozhodne nie je čo oslavovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy